P1040267.jpgRajčatový salát s rukolou, olivami a balkánským sýrem

Rychlá variace na klasický rajčatový salát. Zdržíte se vlastně jen přípravou rajčat - používám jen dužinu, salát je potom kompaktnější a dá se použít i třeba jako příloha a nic z něj na talíř nevytéká ;). A pokud budete sypat dýňovými semínky, opravdu doporučuji je nasucho opražit. Trvá to chvilku, semínka je potřeba hlídat, aby jen zezlátla a trochu se nafoukla. Je dobré jich udělat víc, než jen na jeden salát, protože (aspoň v mém případě) jde o poměrně návykovou záležitost. Navíc jsou zdravá, obsahují mimo jiné zinek a nenasycené mastné kyseliny. 

Potřebujeme (na 4 porce):

  • 800g rajčat
  • 200g balkánského sýra (nebo fety)
  • velkou hrst (40-50g) rukoly
  • 30g černých vypeckovaných oliv
  • 20g olivového oleje
  • Podle chuti sůl a citronová šťáva
  • 20g dýňových semínek

Postup:

  1. Rajčata podélně rozkrojíme a odstraníme z nich semínka a šťávu. Dobře to jde třeba polévkovou lžící.  Dužinu nakrájíme na kousky.
  2. Sýr nakrájíme na kostičky, olivy na silnější plátky.
  3. V míse smícháme rajčata, olivy, sýr, rukolu a olej.
  4. Dochutíme solí a evt. citronem. Se solí opatrně, protože sýr je sám o sobě dost slaný a v salátu ho je relativně hodně. 
  5. Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi a nasypeme na salát.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 250g):

Kcal: 251, bílkoviny: 11,1g, sacharidy: 9,8g, z toho cukry: 5,8g, tuky: 18g