Salát z červeného zelí se zázvorem a sezamem

Zelí je sice nejzdravější v zakysané podobě (probíhá tam hlavně mléčné kvašení), ale i čerstvé hlávky obsahují velké množství živin a příznivě působí na naše zdraví. Zelí má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitamin K, E, vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové a pantotenové, betakaroten, z minerálů pak draslík, molybden, hořčík, železo, vápník a zinek. Ve 100g má přes 2g vlákniny. Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci, celkově posiluje imunitní systém. Pročišťuje střeva, působí příznivě proti zácpě, má schopnost vázat těžké kovy, které odstraňuje z organismu, ochraňuje střevní mikroflóru.  Navíc červená zelná hlávka příčně rozpůlená, to je nádherná věc na pohled. Neboli - více zelí!

Potřebujeme:

  • 500g červeného zelí (asi půl menší hlávky)
  • 25g sušených brusinek nebo rozinek
  • cca 30g čerstvého zázvoru, může být i víc
  • 20ml nejlépe sezamového, případně panenského olivového oleje
  • 20g bílého sezamu
  • hrst čerstvé hladkolisté petrželky
  • trochu cukru, případně agávového sirupu nebo medu
  • sůl
  • červený vinný ocet nebo citronová šťáva

Postup:

  1. Brusinky/rozinky namočíme do horké vody.
  2. Zelí nakrájíme na nudličky, košťál a silná žebra vyhodíme.
  3. Petrželku nasekáme/nastříháme na větší kousky.
  4. Zázvor oloupene a nastrouháme najemno.
  5. Zelí promícháme se solí a propracujeme (ideálně rukama v gumových rukavicích), aby zkřehlo. Potom přidáme okapané brusinky/rozinky.
  6. Na zálivku promícháme nastrouhaný zázvor, cukr, ocet a olej a promícháme se salátem.
  7. Salát by se měl trochu uležet v chladu, nejlépe upěchovaný v míse, přikrytý talířem a dobře zatížený - já mám pro tento účel připravenu malou, ale těžkou dlažební kostku.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 98, bílkoviny: 2,1g, sacharidy: 10,8g, z toho cukry: 6,4g, tuky: 5,6g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8g.