Tartiflette

Tartiflette jsem poprvé jedla někde v Alpách na lyžích. Pak jsem na něj zapomněla a víceméně intuitivně jsem ho udělala po jedné větší oslavě, kdy jsme dostali zabalené všechno, co se nedojedlo. Mimo jiné brambory z grilu a pršut. Ten už druhý den vypadal trochu unaveně, tak jsem ho zkombinovala právě se zbylými bramborami, červenou cibulí a zapekla se zbytkem sýra na raclette. Tahle „z nouze ctnost" ale byla moc dobrá, a když jsem pak hledala recept na tartiflette, zjistila jsem, že jsem se skoro trefila - v některých verzích se směs jen ještě doplní o trochu bílého vína. 

V receptu je důležitý použitý sýr - měl by být měkký, zrající, s oranžovou kůrkou. Mám vyzkoušený Munster, Hermadur, Romadur, funguje i sýr na raclette, a existuje i sýr speciálně na tartiflette, k dostání je třeba tady (pod číslem 33) a myslím, že podobný mívají i v Makru.

Tartiflette je jídlo nenáročné na přípravu (jestli ho chcete podávat na večeři, uvařte si brambory předem) a ideální na podzim nebo v zimě, krásně provoní celý byt a pošmourno za okny je hned snesitelnější. Zvlášť když si k jídlu dáme ještě skleničku bílého vína (třeba martinského). 

Potřebujeme (na 6 porcí):

  • Kilo brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
  • Zeleninový vývar (třeba Wurzl, Alnatura nebo DM Bio)
  • Lžíci (10g) olivového nebo řepkového oleje na vymazání
  • 2 červené cibule (asi 150g), nakrájené na tenká kolečka
  • 200g schwarzwaldské šunky 
  • 300g  Romaduru 40 % tuku v sušině nebo třeba Limburger 40% klasik, dobrý je i ten se sníženým obsahem tuku 

Postup:.

  1. Brambory uvaříme doměkka v osoleném vývaru, slijeme a necháme vychladnout.
  2. Začneme předehřívat troubu na 210 °C.
  3. Zapékací misku vhodné velikosti (ta moje má cca 24 * 33cm) vymažeme olejem. Taky je možné použít pět individuálních zapékacích mističek.
  4. Na dno zapékací misky rozložíme polovinu cibule, na ni navrstvíme polovinu brambor a na ně polovinu šunky natrhané na proužky. Pokračujeme druhou půlkou surovin - cibulí, bramborami a šunkou. Nakonec posypeme sýrem nakrájeným na menší kousky a ve vyhřáté troubě pečeme, dokud brambory nezačnou zlátnout a sýr probublávat, bude to trvat cca 30-40 minut.
  5. Podáváme čerstvé, ale tartiflette je dobrý i druhý den, ať už zastudena, nebo ohřátý.

Výživové hodnoty na 1 porci ze šesti:

Kcal: 346, bílkoviny: 22,7g, sacharidy: 28,6, z toho cukry: 11,2g, tuky: 16g, z toho NMK: 8,2g.