OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Asijské rizoto s kokosovým krémem a chilli

Asijské rizoto s kokosovým krémem a chilli

Tohle rizoto jsem před několika lety jedla v restauraci Mozaika na Vinohradech. Doma jsem ho pokusila po paměti udělat. Bůhví, jak by ta jeho moje současná verze dopadla ve srovnání s originálem, ale každopádně je to jeden z našich rodinných evergreenů. S klasickým risottem má společnou jen rýži, a i ta je jiného druhu, basmati. Jedna z dalších klíčových ingrediencí,  kokosový krém (ne mléko), navíc obsahuje kokosový tuk, na jehož výživový přínos panují dost nesourodé názory. Obsahuje totiž z převážné části nasycené mastné kyseliny, které jsou pro lidský organizmus považovány za nezdravé; na druhé straně se pořád víc mluví o jeho antibakteriálních účincích, příznivém vlivu na fungování mozku i použití jako rychlého zdroje energie. Každopádně občasná konzumace v rozumném množství by měla být ok. Existuje i kokosový krém se sníženým obsahem tuku, k dostání např. v M&S, ten se mi ale moc neosvědčil, chuťově už je někde jinde. Stejně jako klasického risotta, ani tohoto se nedá sníst najednou moc, takže jednou za čas si ho určitě můžete bez výčitek dopřát. Je to ale jednoznačně sacharidové jídlo, doporučuji ho tedy spíš k obědu. 

Potřebujeme (na cca 5 porcí):

  • 250g rýže basmati
  • konzerva kokosového krému (např. Exotic Food, 400ml, což odpovídá 450g)
  • 20g řepkového oleje
  • 3-4 chilli papričky 
  • 2 střední mrkve (asi 150g)
  • sáček baby špenátu (100 nebo 125g)
  • 50g kešu oříšků
  • rybí omáčka
  • šťáva z citronu podle chuti
  • čerstvý koriandr k servírování

Postup:

  1. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na drobné kousky. Mrkve postrouháme na struhadle nahrubo nebo na nudličky škrabkou na julienne.
  2. Kešu posekáme na menší kousky.
  3. Špenát opereme a osušíme, delší silnější řapíky odstraníme, případné větší listy natrháme na menší kousky. 
  4. Rýži vaříme v zeleninovém vývaru (např. Alnatura nebo Wurzl). Zhruba v polovině vaření přisypeme polovinu nasekaných kešu ořechů. Když je rýže téměř doměkka a voda skoro vyvařená, zalijeme kokosovým krémem (plechovku doporučuji před otevřením dobře protřepat) a rýži necháme dojít. Výsledek by ale neměl být tolik krémovitý, jako je klasické rizoto.
  5. Současně s rýží v jiném kastrolu opečeme na oleji chilli a mrkev.
  6. Do hotové rýže zamícháme chilli a mrkev a do horkého postupně vmícháme špenátové listy. V prostředí horké rýže zavadnou, ale je potřeba je přidávat postupně a poměrně svižně, aby se v rýži rozptýlily rovnoměrně.
  7. Dochutíme rybí omáčkou (cca 5 lžic) a citronovou šťávou.
  8. Podáváme se zbylými kešu ořechy a koriandrem.

Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):

Kcal: 510, bílkoviny: 11,2g, sacharidy: 55,4g, z toho cukry: 2,2g, tuky: 28,5g.

Poznámka: Chuť rizota můžeme ještě zvýraznit přidáním čerstvého strouhaného zázvoru, který budeme zpracovávat společně s chilli a mrkví.