OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Nové příspěvky » Citronová granola

Citronová granola

Když jsem si procházela abecední seznam svých receptů, tak mě až překvapilo, kolik tam mám věcí s citronem. Někde je použita čerstvá citronová šťáva, ale často je tou hlavní citronovou ingrediencí lemon curd. Krém z citronové šťávy, másla, cukru a žloutků. Kdo chce být opravdu hardcore domácí, může si lemon curd udělat vlastní, receptů na webu se dá najít spousta. Já zatím zůstávám věrná už hotové variantě od Marks&Spencers, která se většinou dá koupit i na Rohlíku. Tenhle vyzývavě kyselý, přitom ale lahodný a chuťově návykový krém si buďto jen tak přidávám do jogurtu nebo cottage cheese, nebo z něj udělám jednu z hlavních ingrediencí nějakého receptu. A zrovna tahle granola je vážně skvělá, pokud ovšem máte rádi citrony. Nejlepší je zalít ji mlékem (klidně i nějakou rostlinnou variantou, já používám buď mandlové nebo sójové) a nechat tak čtvrthodinku (i víc) uležet. Granolu dělám v bezlepkové verzi, nejčastěji z certifikovaných bezlepkových ovesných vloček, někdy v kombinaci s pohankovými. 

 Potřebujeme (na přibližně 10 porcí po 75g, 2 plechy):

  • 300g vloček
  • 90g kešu oříšků, nahrubo posekaných
  • 60g dýňových semínek, nahrubo posekaných
  • 60g vyloupaných pistácií, nahrubo posekaných
  • 150g citronového krému lemon curd 
  • asi 80ml vody
  • špetku soli 
  • 60g mandlových plátků
  • 60g lyofilizovaných malin
  • 60g jablečných křížal, nastříhaných na menší kousky

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 160°C (horkovzduch). 2 hlubší plechy nebo pekáčky vyložíme pečicím papírem nebo fólií.
  2. Všechny suché ingredience s výjimkou sušeného ovoce a mandlových plátků smícháme v míse. 
  3. V hrnečku smícháme lemon curd a vodu. Vzniklou tekutinou přelijeme suchou směs v míse a důkladně promícháme.
  4. Obsah mísy rozdělíme na připravené plechy, rozhrneme do rovnoměrné vrstvy a pečeme přibližně 30 minut.
  5. Po 10 minutách pečení směs na plechu trochu promícháme, aby se propekla rovnoměrně.
  6. Po dalších 10 minutách pečení ke granole přimícháme plátkové mandle (zhruba půlku na každý plech, ale zas až tolik na tom nezáleží, protože výsledek stejně nakonec sesypeme dohromady).
  7. Hotovou granolu necháme vychladnout, pak ji nasypeme do dostatečně velké mísy a přimícháme sušené ovoce.
  8. Uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 488, bílkoviny: 15g, sacharidy: 49g, z toho cukry: 18,7g, tuky: 24,1, vláknina: 5,5g.