Banánový chlebíček aka Banana bread

BananaBread

Recept na tenhle chlebíček jsem ladila docela dlouho, ale výsledek stojí za to. Šťavnaté, po čerstvém zázvoru hezky štiplavé těsto, jemuž sladkou chuť dodávají především hodně zralé banány. Milovníci zázvoru ho mohou použít i víc. Ve většině receptů tohoto typu se používá kokosový olej; já jsem ho nahradila vejci a jogurtem s vysokým obsahem bílkovin, a na kvalitě mu to rozhodně neubírá. Můj banana bread je  taky přirozeně bezlepkový – zkombinovala jsem mouky, které mívám běžně doma, ale experimentovat se dá i s jinými variantami (osvědčilo se navýšení kokosové mouky), jen pozor na vyšší nasákavost těch ořechových. Doslazuju čekankovým sirupem, čímž se zvýší nejen sladkost, ale i obsah vlákniny, přidat se dá ještě i trochu sypkého inulinu (čekankové vlákniny, k dostání v lékárně nebo některých zdravých výživách). Základním kořením je skořice, ale osvědčilo se mi i koření pěti vůní (mletý badyán, hřebíček, pepř, skořice a fenyklová semínka) a kurkuma.

Banana bread někdy dělám z 1,5 základní dávky a peču ho v dlouhé formě na chleba, kterou ještě na dně a širších stranách vyložím archem papíru na pečení a kratší strany důkladně vymažu máslem. peču ho asi 30-35 minut při teplotě 190 °C, pak ho z formy vyklopím, takto ho dopékám na 160 °C asi 15 minut a v troubě ho ještě nechám vychladnout. 

Banánový chlebíček se dá jíst jen tak, případně lehce otoastovaný. My si ho nejčastěji dáváme pomazaný trochou Philadelphie a pokapaný javorovým sirupem, v téhle verzi je fakt skvělý a je to snídaně naprosto bez výčitek, zato s velkým požitkem. Kdo by si chtěl opravdu dopřát, může do těsta přidat ještě cca 50g na kousky nasekané hořké čokolády a servírovat ho třeba s kopečkem šlehačky.

Potřebujeme:

  • 450g oloupaných, hodně zralých banánů (asi 4 větší kousky, ideálně s už aspoň částečně hnědou slupkou, ty jsou nejzralejší, tudíž i nejsladší).
  • 25g čekankového sirupu
  • 3 vejce
  • 150g bílého řeckého jogurtu bez tuku nebo skyru
  • šťávu z půlky citronu (asi 10ml)
  • 25g jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (z chumlu vláken, která na struhadle zbydou, použijte jen šťávu, zbytek vyhoďte) 
  • 70g kokosové mouky
  • 80g pohankové mouky
  • 70g bezlepkové ovesné mouky
  • 8g prášku do pečiva
  • 8g sody
  • lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 50g nahrubo posekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Formu na biskupský chlebíček (dno cca 10*28) vymažeme máslem nebo kokosovým tukem. Použít se dá samozřejmě i jiná forma, jen je potřeba případně přizpůsobit délku pečení. 
  2. V nádobě food procesoru smícháme banány, čekankový sirup, celá vejce, jogurt, citronovou šťávu a postrouhaný zázvor, a rozmixujeme do homogenní směsi.
  3. Ve větší míse smícháme všechny druhy mouky, prášek, sodu, skořici, sůl a vlašské ořechy.
  4. Tekutou banánovou hmotu vlijeme do mísy se sypkou směsí, promícháme a vzniklým těstem naplníme připravenou formu. Je dobré pracovat rychle, aby soda začala pracovat až v troubě.
  5. Chlebíček pečeme při 180 °C asi 40-45 minut; pokud povrch začne rychle hnědnout, překryjeme ho alobalem, pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií na pečení. Dopékáme odkryté ještě asi 5 minut při 160 °C. Každá trouba ale peče trochu jinak, časy (možná i teploty) berte jako orientační; stupeň propečení je dobré zkontrolovat špejlí nebo párátkem.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 180, bílkoviny: 7,4g, sacharidy: 22g, z toho cukry: 9,8g, tuky: 5,9g, z toho NMK 1,3g, vláknina 6g.