Úvodní stránka » RECEPTY » Basler Brunsli

Basler Brunsli

(podle Dagmar Derré, časopis Gurmet)

Vánoční sušenky původem z Basileje. Jsou jednoduché na přípravu, fotogenické, vláčné a ocení je hlavně milovníci marcipánu. Při přípravě je potřeba myslet na to, že těsto by se mělo přes noc odležet v lednici. Cukroví obsahuje docela dost tuku, ale jeho převážná většina pochází z mandlí a jde o tuky nenasycené, tj v rozumné míře tělu prospěšné. A jak už jsem psala u jiných receptů, tak mandlovou mouku (neboli jemně mleté mandle) můžete koupit v Lidlu, nebo na webu tady nebo v potřebách pro cukráře a cukrářky u Fialy).

Potřebujeme (na cca 50 kousků):

  • 250g mletých mandlí
  • 200g moučkového cukru (i méně - vylaďte podle chuti)
  • 50g kvalitního hořkého kakaa
  • 2 bílky
  • 2 lžíce pálenky, ideálně třešňovice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetku soli a mletého hřebíčku
  • cca 40g cukru krystal na posypání

Postup:

  1. Moučkový cukr prosijeme s kakaem a smícháme s mandlemi, solí, skořicí a hřebíčkem.
  2. Bílky lehce prošleháme a přidáme do sypké směsi.
  3. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. V závěru přilijeme třešňovici.
  4. Z těsta vytvoříme kouli, kterou necháme odležet v lednici, ideálně přes noc. 
  5. Část těsta vyválíme na tloušťku cca 7 mm. Vykrajujeme tvary, které ozdobíme trochou hrubého krystalového cukru. Protože zbytky těsta ještě použijeme a hrubý krystal chceme mít jen na povrchu, je nejlepší cukr sypat dovnitř formičky přímo při vykrajování. Krystalky do povrchu lehce zatlačíme.
  6. Zbytky těsta smícháme s kouskem nového, odebraného z lednice a pokračujeme podle předchozího bodu, dokud není zpracováno veškeré těsto.  Vykrájené cukroví necháme ještě hodinu chladit.
  7. Pečeme 8 minut v troubě předehřáté na 190°C. Cukroví by mělo zůstat vláčné, takže je potřeba plech z trouby vytáhnout včas. 

 

Výživové hodnoty na 1 kousek:

Kcal: 54,6, bílkoviny: 1,6g, sacharidy: 5,2g, z toho cukry: 4,9g, tuky: 2,9g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3g