Brownies s červenou řepou

Samozřejmě že pravé brownies jsou chuťově trochu někde jinde. Ale tyhle taky nejsou špatné, a co se týká výživových hodnot, tak je to jasný favorit, hlavně s ohledem na obsah tuků (výrazně míň), antioxidantů (víc druhů) a lepku (bezlepková varianta). Typickou chuť řepy docela zdařile maskuje kakao a čokoláda - jestli ale brownies chcete dávat někomu, kdo řepu moc nemusí, doporučuji první etapu přípravy (než se přimíchá kakao) absolvovat bez jeho přítomnosti. Předsudky jsou hrozná věc.

Ne každého taky ohromíte výčtem užitečných látek, které řepa obsahuje, nicméně je jich dost: řepa je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži. A výraznou tmavočervenou barvu jí dává betacyanin, jehož barva se pohybuje od tmavě červené až po fialovou. Je to silný antioxidant, který se dobře vstřebává ze střeva - měl by posilovat imunitu a vykazovat i protinádorové účinky. 

 Potřebujeme:

  • 2 vejce
  • 100g třtinového cukru
  • trochu vanilkové esence (nebo vanilkový cukr)
  • 250g červené řepy
  • 60g kakaa
  • 80g vysokoprocentní hořké čokolády (použila jsem 60% hořkou z IKEA a celkem se osvědčila), nasekané na kousky
  • 130g pohankových vloček, nahrubo namletých (pohankové vločky Bioharmonie se prodávají v hrubosti tak akorát)
  • 1/2 prášku do pečiva (pro zaručeně bezlepkovou variantu např. značky Labeta)

Postup:

  1. Řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě při 180°C asi hodinu. Po vychladnutí oloupeme, tenká slupka jde poměrně dobře stáhnout, není potřeba škrabka, jistotou jsou ale slabé gumové rukavice :).
  2. Pokud jsme řepu pekli s předstihem, předehřejeme troubu na 180°C.
  3. Menší pekáček (použila jsem 17*26) vypláchneme vodou a vysteleme pečicím papírem či fólií, případně vymažeme tukem.
  4. V robotu prošleháme celá vejce s cukrem a vanilkovým extraktem.
  5. K vejcím s cukrem přihodíme na kousky nakrájenou pečenou řepu, přisypeme kakao a umixujeme dohladka.
  6. Už jen ručně přimícháme vločky smíchané s práškem do pečiva a nasekanou čokoládou.
  7. Těsto necháme chvilku stát, aby vločky trochu nasály vlhkost. Výsledná hmota by měla být relativně tuhá, ale do pekáče by měla líně vytéct, nikoli najednou vypadnout. Evt je možné přidat trochu vody.
  8. Těsto rozetřeme do pekáčku a pečeme nejdřív 30 minut na 180°C a dopékáme dalších cca 10 minut na 160°C. Ale záleží samozřejmě na konkrétní troubě.
  9. Hotové necháme vychladnout a krájíme na kousky.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 380, bílkoviny: 9,7g, sacharidy: 46,6, z toho cukry: 21,9g, tuky: 8,7g.