Bruschetta s kaki a kozím sýrem 

Kaki (kakichurma, tomel, persimmon) se u nás začalo prodávat na podzim 2008 (a protože ho tady skoro nikdo neznal, tak ho v reklamě v metru jedl Zorro). Kaki se dá koupit zhruba od listopadu do ledna, v závislosti na sezóně ve Španělsku. A určitě se vyplatí si ho občas dopřát - chutná snad každému a obsahuje spoustu užitečných mikroživin - vitamin C, beta-karoten, draslík, vápník, hořčík (trojkombinace na předcházení svalovým křečím) a další. Nezralé kaki je trpké; zralé je sladké a voňavé a dá se jíst i se slupkou.

 Potřebujeme (na 5 porcí):

  • 10 plátků chleba/bagetky s hrubší strukturou (např. dřevorubecký chléb, ciabatta ap.), celkem cca 300g
  • 200g čerstvého kozího sýra, ne moc tučného (např. Fromage au Lait de Chevre, Lidl)
  • 200g Hollandie, okapané
  • čerstvý rozmarýn podle chuti
  • citronová šťáva podle chuti
  • 2 kaki - potřebujeme celkem 40 trojúhelníkových plátků o celkové váze okolo 350g
  • 20g lískových oříšků, nasekaných nahrubo a nasucho lehce opražených
  • 50ml javorového sirupu nebo tekutějšího medu
  • hrubě mletý barevný pepř
  • sůl, nejlépe vločková

Postup:

  1. Dohladka utřeme kozí sýr s jogurtem, přidáme najemno nasekaný rozmarýn (pokud možno ty mladé jehličky ze špičky, jsou jemnější) a případně dochutíme citronovou šťávou.
  2. Kaki podélně rozčtvrtíme, odřízneme část kolem stopky a nakrájíme na trojúhelníčky cca půl centimetru silné. Celkem jich potřebujeme 40.
  3. Plátky chleba opečeme nasucho dozlatova v troubě, případně v toastovači.
  4. Na horké toasty v silnější vrstvě rozetřeme kozí sýr, na něj narovnáme plátky kaki, zastříkneme javorovým sirupem a posypeme hrubě mletým pepřem, opraženými oříšky a vločkovou solí.

 

Výživové hodnoty na 1 porci (2 bruschetky):

Kcal: 362, bílkoviny: 11,8g, sacharidy: 53,2g, z toho cukry: 22,8g, tuky: 11,6g