Úvodní stránka » RECEPTY » Bublanina z pohankové mouky

Bublanina z pohankové mouky 

Poslední dobou trochu experimentuji s pohankovou moukou, protože na rozdíl od těch klasických (pšenice, žito ...) je přirozeně bezlepková a její nutriční složení je také příznivější, hlavně díky obsaženému rutinu. Mouka, kterou používám (výrobce Pohankový Mlýn Šmajstrla) je vyrobená z mechanicky loupané pohanky. Jednou jsem zkusila použít i celozrnnou verzi (koupenou v Diana - Svět oříšků), ale zdála se mi už příliš hrubá a nedobrá. Ale můžete ji, samozřejmě, zkusit. Detailnější popis výživových přínosů pohanky najdete u tohoto receptu na sladkou pohankovou kaši. 

V receptu je přidáno i (čerstvě mleté) lněné semínko - výrazně zvyšuje celkový obsah vlákniny (100g bublaniny má 3 gramy, neboli desetinu doporučované denní dávky) a je jedním z nejlepších rostlinných zdrojů omega 3 nenasycených mastných kyselin. Současně obsahuje i fytoestrogeny, které by měly jíst hlavně ženy v (pre)menopauze.  

Bublaninu na fotografii jsem pekla v malé formě na srnčí hřbet, protože jsem ji dělala jen ze třetinového množství. Pokud použijete celou dávku (doporučuji, bublanina mizí rychle ještě teplá!), tak ta je míněna pro pekáček cca 26 *33 cm.

 Potřebujeme:

  • 100g mletého lněného semínka
  • 300ml vody
  • 1000g odstopkovaných omytých třešní  (i s peckou)
  • 400g pohankové mouky
  • 12g sáček prášku do pečiva (bezlepkový např. od firmy Labeta)
  • 10g sody (kupuji v lékárně)
  • 4 větší nebo 5 menších vajec, žloutky a bílky oddělené.
  • 5 krabiček bílého řeckého jogurtu Milko (celkem 700g) nebo stejné množství bílého islandského Skyru; lze nahradit například okapanou Hollandií, ale pak bude mít výsledek méně bílkovin
  • 120g třtinového cukru 
  • vanilková esence nebo extrakt
  • 100g změklého másla (plus evt. trochu na vymazání)

Postup:

  1. Lněné semínko zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat.
  2. Začneme předehřívat troubu na 180°C.
  3. Pekáček/formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
  4. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sodu.
  5. (Nejlépe) v robotu ušleháme žloutky, cukr, trochu vroucí vody a vanilku, potom přidáme změklé máslo.
  6. Do vaječné směsi přimícháme jogurt a nabobtnalé lněné semínko.
  7. Z bílků (a případně špetky soli) vyšleháme pevný sníh.
  8. Do mísy se suchými ingrediencemi přidáme nejdřív žloutkovo-jogurtovou směs a potom lehce vmícháme sníh. Postupujeme rychle, protože od této chvíle už soda začíná pracovat.
  9. Těsto vlijeme do pekáčku/formy a jeho povrch rovnoměrně poklademe třešněmi. Třešně mohou zůstat na povrchu, protože těsto při pečení nakyne a obalí je i svrchu.
  10. Pečeme na 180°C cca 30-35 minut; záleží na troubě i výšce těsta. Propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 169, bílkoviny: 6,9g, sacharidy: 20,9g, z toho cukry: 10,0g, tuky: 5,9g, vláknina: 3,1g.