Bylinkovo-sýrová omeleta 

Omeletám jsem pořádně přišla na chuť až letos, když jsme byli v Izraeli. Já vím, že nejde o žádné typické blízkovýchodní jídlo, ale v jeruzalémském hotelu, kde jsme pár dní bydleli, ji k snídani připravoval hrozně sympatický Joseph, a když jsme si s ním chtěli povídat, tak nám k tomu rovnou udělal omeletu. Na rozdíl od většiny receptů on tu svoji dělal pomalu a opékal ji po obou stranách - protože ale byla relativně vysoká,  tak se nevysušila. A takováhle omeleta má, ve srovnání třeba s klasickou francouzskou, jednu velkou výhodu - je moc dobrá i studená, dá se zabalit a vzít s sebou do práce nebo na výlet. Skvělá je na večeři, protože obsahuje hodně bílkovin. 

Omeletu je samozřejmě možné ještě dál vylepšit - přidat můžeme třeba kousky sušených rajčat, a pažitku nahradit čerstvými bazalkovými lístky, dobrá bude i nadrobno nakrájená šunka (hlavně jako fortifikace pro pány.

.

.

.

.

Potřebujeme (na 1 porci = 1 omeletu):

  • 50g sýra s 30% tuku v sušině, třeba Madeland light, nahrubo postrouhaného
  • 2 větší vejce
  • nadrobno posekanou pažitku nebo cibulkovou nať, případně hrst spařených a nahrubo posekaných špenátových listů
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • přepuštěné máslo nebo olivový či řepkový olej na vytření pánve

Postup:

    1. Všechny ingredience kromě tuku rovnoměrně promícháme v misce. Pozor s přisolováním, soli je dost v přidaném sýru.
    2. Rozpálíme nepřilnavou pánev, vytřeme ji máslem nebo olejem a vlijeme vaječnou hmotu. Velikost pánve zvolíme tak, aby omeleta byla vysoká cca 5-7 mm, takže na jednu porci by měl být průměr asi 22cm.
    3. Na středním plameni zvolna pečeme celkem cca 15 minut - v polovině otočíme. 

Výživové hodnoty (v 1 porci):

Kcal: 369, bílkoviny: 29,8g, sacharidy: 1,6g, z toho cukry: 0,9g, tuky: 27g, z toho nasycené MK: 10,4g