OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Ceviche

Ceviche

Ceviche (výslovnost seviče) je vlastně klasické raw jídlo. Pochází z Jižní Ameriky. Kousky opravdu čerstvých ryb se v základní verzi marinují v limetkové šťávě spolu s chilli, červenou cibulí a koriandrem. Kyselina citronová v limetkové šťávě zreaguje s bílkovinou v rybím mase, dojde k tzv. denaturaci (změní se prostorová struktura bílkovin) a maso se vlastně bez tepla uvaří. Nedojde ale ke zničení choroboplodných zárodků tak jako při tepelné úpravě, proto musí ryba být opravdu čerstvá. Neexistuje jeden striktní postup ani složení ingrediencí - rybí kousky mohou být větší i menší, použít se může bělomasá ryba (nejčastější), ale i např. ne příliš tučný losos, místo limetky se může použít citron, je možné přidat olivy, papriku apod. I doba marinování může sahat od cca dvaceti minut po několik hodin. Některé recepty doporučují už hotové rybí kousky propláchnout vodou, aby výsledek nebyl kyselý. Kdo chce proplachovat, nechá marinovat jen rybí maso a ostatní ingredience přidá až nakonec. Upřímně ale myslím, že to není potřeba, ta trocha kyselosti k chuti ceviche patří. Pokud budete ceviche dělat z nějaké netučné ryby, přidejte k ingrediencím ještě 1-2 lžíce olivového oleje.

Ceviche asi nemusí chutnat úplně každému, na druhou stranu je možné si na něm vypěstovat slušnou závislost (znám z vlastní zkušenosti).

 Potřebujeme (na 2 porce):

  • 250g čerstvého lososa nebo pevné bělomasé ryby
  • 1-2 limetky
  • chilli papričky podle chuti a pálivosti
  • hrst koriandu (podle chuti)
  • sůl, evt. čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  1. Lososa zbavíme kůže a kostí, viditelně tučné části (hnědý tuk pod kůží a bříško) odkrojíme. Nakrájíme na zhruba centimetrové kostičky.
  2. Chilli nasekáme nadrobno, cibuli na kostičky nebo jemné plátky, koriandr otrháme ze stonků.
  3. Vše smícháme v porcelánové nebo skleněné míse, přisolíme a zakapeme limetovou šťávou. Necháme odležet, stačí opravdu zhruba 20 minut. Občas promícháme. V průběhu marinování neujídáme!
  4. Podáváme buď s nasucho opečeným chlebem, s jemným pyré z kukuřice a trochy smetany, batáty nebo něčím úplně jiným podle chuti a možností. Například já si ceviche dávám většinou bez přílohy. 

Výživové hodnoty na 1 porci (ze dvou):

Kcal: 292, bílkoviny: 24,4g, sacharidy: 7,9g, z toho cukry: 0,8g, tuky: 18,8g