Citronový Eton mess

Eton mess je tradiční britský dezert, který se původně podával při kriketovém zápase mezi studenty Eton College a Harrow school. V klasické variantě jde o směs nalámaných sněhových pusinek, šlehačky a jahod, ale používá se i jiné ovoce. Já jsem se v chuti inspirovala citronovým dortíkem od Pierre Marcoliniho, který jsem nedávno jedla v Bruselu. Jako krém není použita šlehačka, ale bílý skyr, a jakkoliv to může znít nepravděpodobně, je výsledek nadýchaný a lehký. Navíc s 8g bílkovin v každé porci, a na dezert taky velmi rozumným obsahem cukru jde o poměrně zdravou záležitost (přidaného cukru je v jedné porci asi 13g, což je jen o maličko víc, než v jednom decilitru klasické CocaColy).

Použitý lemon curd je krém z cukru, citronové šťávy, žloutků a másla. Je výrazně (ale příjemně) kyselý. V různých receptech se setkávám s tím, že se používá čistý, koncentrovaný, ale myslím, že to není potřeba. I v ředění cca 1:6, které používám v tomhle receptu, se jeho chuť zachová, a přitom celkem zásadně snížím obsah cukru a zvýším podíl bílkovin. Tenhle ochucený skyrový krém je skvělý taky třeba na palačinky a nejspíš i do koláčů, to jsem ještě nezkoušela. A citronový Eton mess zpestřuju ještě jednoduchou citronovou marmeládou vlastní výroby. Suroviny na její výrobu jsou rozepsány asi na 30 porcí Eton mess, takže na těch 10 tady použijte třetinu. Zbytek vydrží v lednici minimálně měsíc. (Ovšem dezert bude skvělý i bez marmelády).

Potřebujeme (na 10 porcí):

  • 120g citronového krému Lemon Curd (já ho kupuju hotový v Marks&Spencer nebo online na Rohlíku, ale dá se připravit doma, třeba podle tohoto receptu)
  • 2 350gramové kelímky (celkem 700g) bílého skyru, případně stejné množství řeckého jogurtu Milko
  • 5 velkých bílkových pusinek (ty kupuju taky v M&S, ale mohou být i odjinud nebo domácí), celkově cca 60g
  • asi 100g malin
  • 2 biocitrony
  • 50g cukru
  • případně pár meduňkových lístků k servírování

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme citronovu marmeládu: z omytých biocitronů oloupeme škrabkou vrchní žlutou část slupky a nakrájíme/nastříháme ji na slabé proužky. Zbylou vrstvu kůry a tu bílou houbovitou hmotu pod ní oloupeme, citron rozdělíme na dílky a z nich vyloupeme jen vnitřní filátka. Nejlepší je ustřihnout vnitřní spoj každého dílku - vyloupnout vnitřek už jde snadno. Filátka citronu nakrájíme na menší kousky, dáme společně s proužky kůry do kastrolku, zasypeme cukrem, na mírném ohni přivedeme k varu a za stálého míchání cca 5 minut vaříme, dokud nevznikne tak akorát hustá marmeláda.
  2. Teď krém: skyr a lemon curd promícháme dohladka.
  3. Zbytek dezertu už je dílem okamžiku: do vhodných nádobek vrstvíme trochu nalámaných pusinek, trochu krému, pár malin a trošku citronové marmelády. V závislosti na tvaru servírovacích nádobek takto vytvoříme 2-3 vrstvy.  
  4. Ozdobíme zbylými malinami a případně meduňkou a podáváme.

Výživové hodnoty v 1 porci z 10:

Kcal: 123, bílkoviny: 8,4g, sacharidy: 17,1g, z toho cukry: 16g (ovšem část z nich je laktóza ze skyru a cukr přirozeně obsažený v malinách), tuky: 2,3g

Poznámka:

Zkoušela jsem i variantu dortu, kdy jsem do citronového krému přidala želatinu a smíchala s nalámanými pusinkami a malinami. Nefungovalo to, pusinky do sebe natáhly vlhkost a vzniklá cukrová tekutina pak z dortu vytekla. Ovšem pokud uděláte dezerty podle receptu, vydrží bez jakékoliv ztráty na kvalitě minimálně 4-5 hodin, maximálně si to celé trochu sedne.