Citronový pstruh
Tohle je ta (zatím) nejlepší úprava pstruha, co znám. Vymyslela jsem ji vlastně náhodou - neměla jsem biocitrony, přemnožil se mi tymián a z trhu na Kulaťáku jsem přinesla krásné čerstvé pstruhy. Takže jsem trochu improvizovala a výsledkem byla kombinace, kterou jsem od té doby doma ještě mnohokrát zopakovala. Potřeba je jen pár ingrediencí a doba přípravy je minimální. Množství surovin i výsledné výživové hodnoty počítám na pstruhy o váze cca 250-300g, respektive 150g čistého masa. A zajímavost navíc: maso pstruha má překvapivě (aspoň pro mě) vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin (EPA a DHA), přibližně 1 gram na 100g masa, což je srovnatelné třeba s makrelou. Losos má ve stejně velké porci asi 1,7g.
Potřebujeme (na 2 porce):
- 2 čerstvé pstruhy o váze cca 250-300g, vykuchané
- 30g změklého másla
- půl paličky česneku (ale klidně i dvojnásobek, podle chuti)
- 1 velký nebo 2 menší citrony
- čerstvý tymián
- sůl na dochucení
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 200 °C.
- Česnek oloupeme a asi polovinu stroužků prolisujeme, zbylé jen překrojíme napůl.
- Citron oloupeme, napříč překrojíme a rozdělíme na jednotlivé kousky.
- 20g másla promícháme s prolisovaným česnekem, solí a odrhnutými lístky tymiánu.
- Pstruhy opláchneme a osušíme. Zevnitř vetřeme tymiánové máslo, vložíme pár kousků citronu a případně ještě další celou větvičku tymiánu.
- Pstruhy dáme do pekáčku nebo zapékací misky, poklademe vločkami zbylého másla a osolíme. Do pekáčku přidáme zbylé kousky citronu a překrojené stroužky česneku a dáme péct asi na půl hodiny.
- Servírujeme nejlépe s vařenými bramborami s máslem a pažitkou.
Výživové hodnoty na 1 porci (váha čistého masa cca 150g):
Kcal: 365, bílkoviny: 33g, sacharidy: 9,2g, z toho cukry: 2g, tuky: 20,8g, z toho nasycené MK: 10,1g