cizrnové.jpgCizrnové sušenky s javorovým sirupem a ořechy 

Tyhle sušenky jsou upečené z vařené cizrny a pohankové mouky - cizrna i pohanka jsou přirozeně bezlepkové. Jako další pozitivní složka jsou do nich přidány vlašské ořechy, které jsou pro nás, Středoevropany, asi nejvhodnějšími ořechy vůbec. Obsahují vícenenasycené mastné kyseliny i některé vitamíny (E, řada B) a minerály (hořčík, měď, zinek). A sladila jsem tentokrát javorovým sirupem. Pro pečení je nejvhodnější ten nejtmavší, "grade B", která rozhodně neznamená "béčkovou" kvalitu - naopak, jeho barva je dána tím, se sklízí koncem sezóny, má nejvyšší obsah antioxidantů a taky nejvýraznější chuť, která v těchto chuťově jemných sušenkách hezky vynikne. Ano, javorový sirup obsahuje fruktózu, ale na rozdíl třeba od agáve jí tam je zhruba stejně, jako glukózy. GI javorového sirupu je asi 60, v sušenkách ho ale snižuje obsah vlákniny z cizrny i pohankové mouky. Sušenky mají jemnou chuť, ovlivněnou použitým javorovým sirupem - pekla jsem je s použitím tří různých a výsledky byly překvapivě odlišné - dobrou zkušenost mám buď s javorovým sirupem z M&S nebo se značkou Steeves'. Naopak při použití značky Mcennedy's z Lidlu jsem ve výsledku cítila lehkou pachuť - je to zvláštní, protože samotný sirup je chuťově ok. 

 Potřebujeme (na cca 40 sušenek):

  • 200g vařené cizrny (nebo 100g suché)
  • 100g pohankové mouky
  • 5g prášku do pečiva
  • 5g sody bicarbony 
  • 50g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 110ml javorového sirupu
  • 1 vejce

Postup:

  1. Pokud budeme používat sušenou cizrnu, tak ji den předem namočíme v lehce osolené vodě (tu je dobré párkrát vyměnit a pokud máme, přidat do ní i trochu syrovátky) a pak doměkka uvaříme (trvá to asi hodinu). Cizrnu z plechovky jen slejeme a propláchneme.
  2. Předehřejeme troubu na 170°C.
  3. V robotu rozmixujeme dohladka cizrnu s vajíčkem a javorovým sirupem - pokud bude hmota pořád tuhá, přidáme trochu vody tak, aby výsledek byl opravdu jemný.
  4. Přimícháme mouku s prosátým práškem.
  5. Nakonec už jen manuálně vmícháme nasekané vlašské ořechy. Výsledné těsto by mělo být kompaktní, ale ne tuhé.  Na plechu z něj vytvoříme lžičkou menší kopečky, které by měly držet tvar.
  6. Hrudky těsta ještě můžeme dotvarovat vlhkými prsty. Výška by měla být kolem centimetru. Uvedená dávky vyjde na dva std plechy.
  7. V předehřáté troubě zvolna pečeme asi 25minut (záleží na troubě) - dokud hrudky nezačnou zlátnout.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 358, bílkoviny: 11,4g, sacharidy: 50,2g, z toho cukry: 18,8g, tuky: 11,3g

Výživové hodnoty na 1 sušenku (ze 40):

Kcal: 36, bílkoviny: 1,1g, sacharidy: 5g, z toho cukry: 1,9g, tuky: 1,1g