Clafoutis
Clafoutis je rychlý francouzský sladký dezert, většinou třešňový. Jsou to vlastně třešně zapečené s palačinkovým těstem. Vždycky v červnu, když začnou třešně, si na něj myslím, ovšem až do letoška na něj nikdy nedošlo. Až teď, a to jedině proto, že pan Cuketka vyrobil krátké instruktážní video. V jeho podání je postup výroby tak jednoduchý, že jsme clafoutis měli hned následující den k snídani a od té doby ještě několikrát. Recept jsem trochu pozměnila (bez újmy na chuti i kvalitě), takže si můžete vybrat mezi mojí a Cuketkovou variantou. Clafoutis se dá jíst teplý i studený, a když si ingredience nachystáte už večer, můžete mít skvělou teplou snídani hotovou se vším všudy už za 40 minut.
Díky mléku a přidanému jogurtu má clafoutis i celkem hodně vápníku, v jedné porci je asi 15% doporučené denní dávky.
Já mám zatím vyzkoušené varianty s třešněmi, červeným rybízem a švestkami. Rybíz se moc neosvědčil (zdá se mi, že kousky ovoce by měly být obecně větší), na čtvrtiny nakrájené a vypeckované švestky naopak ano. Pokud zvolíte švestkovou variantu, doporučuji do těsta přidat i cca půl lžičky skořice. A ve srovnání s třešněmi mají švestky i o trochu nižší obsah cukru.
Potřebujeme (na cca 5 porcí):
- 65g polohrubé mouky, třeba špaldové
- špetku (1-2g) prášku do pečiva
- špetku soli
- trochu vanilkové esence, vanilkové pasty nebo vanilkový cukr (pokud použijete vanilkový cukr, tak adekvátně snižte množství cukru normálního)
- do švestkové varianty ještě asi půl lžičky mleté skořice
- 40 + 10g třtinového cukru
- 200ml polotučného mléka
- 140g bílého řeckého jogurtu nebo skyru
- 2 vejce
- 450g odstopkovaných třešní nebo jiného ovoce - Cuketka doporučuje třešně odpeckovat, já je nechávám celé, je to rychlejší. Použijete-li švestky, tak je nakrájejte na čtvrtiny a odpeckujte.
- máslo na vymazání
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 190 °C.
- Pekáček o velikosti cca 18 * 27cm, případně jednoporcové zapékací misky vhodné velikosti vymažeme máslem. V tomhle případě opravdu doporučuji vymazávat máslem, nikoliv pekáček vystýlat nepřilnavou fólií nebo pečícím papírem, protože clafoutis má tendenci se přichytávat.
- V mixéru, kuchyňském robotu nebo v misce dohladka promícháme všechny ingredience kromě ovoce a 10g cukru. Výsledné těsto je velmi řídké.
- Do pekáčku či misek na dno nasypeme ovoce, přelijeme je těstem a posypeme zbývajícími 10g cukru.
- Pečeme při teplotě 190 °C asi 30-40 minut - povrch by měl hezky zezlátnout.
- Servírujeme - jako teplá snídaně je clafoutis úžasný, ale skvěle chutná i zastudena.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 126, bílkoviny: 5,7g, sacharidy: 19,6g, z toho cukry: 13,5g - třešně, 11,5g - švestky, tuky: 2,6g, vápník 66mg
Výživové hodnoty na 1 porci z 5:
Kcal: 226, bílkoviny: 10,2g, sacharidy: 35,3g, z toho cukry: 24,4g - třešně, 20g - švestky, tuky: 4,6g, vápník 118mg