Úvodní stránka » RECEPTY » Domácí bazalkové pesto

Domácí bazalkové pesto

Doma vyrobené bazalkové pesto je rychle hotové a má tu výhodu, že přesně víte, co a v jakém množství obsahuje a jeho chuť si můžete vyladit podle vlastních preferencí. Čerstvé pesto úžasně voní jednou ze svých hlavních ingrediencí, bazalkou. V lednici vydrží v uzavřené skleničce minimálně týden - je ale potřeba jeho povrch zalít slabou vrstvičkou oleje, aby nedošlo k oxidaci a tudíž změně barvy. Pesto obsahuje poměrně dost tuků, většina z nich jsou ale tuky zdravé, nenasycené. Navíc ho na jednu porci použijeme vlastně jen trochu. Nám se pesto osvědčilo v kombinaci s těstovinami, sušenou šunkou a parmazánem, dá se ale použít např. k dochucení zeleninových polévek, do krémového sýra i jinam.

Množství bazalkových listů je jen orientační - jestli použijete bazalku z květináčku z obchodu, padne na toto množství rozhodně celá.

 Potřebujeme (na 6 - 8 porcí):

  • 100g parmazánu nebo sýra pecorino
  • 100ml olivového oleje lisovaného zastudena
  • hrst bazalkových listů
  • 50g vlašských ořechů (v originálním receptu jsou piniové oříšky; máte-li, použijte ty)
  • česnek, sůl, pepř

Postup:

Správně se pesto připravuje ručně v keramickém hmoždíři. Máte-li ho, použijte jej a budete styloví.  Ale, upřímně, stačí i obyčejný kuchyňský robot - bazalka se rozvoní stejně.

  1. Nejdřív pomeleme bazalku s olejem, potom přidáme zbylé ingredience. Výsledná konzistence by měla být řidší, ale rozhodně ne tekutá (olej se dá přilít vždycky).
  2. Pokud pesto použijeme do těstovin a bude se zdát příliš husté, je dobré odlít si trochu vody z těstovin a tu potom k výsledku přidat. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 427, bílkoviny: 11,5g, sacharidy: 4,3g, z toho cukry: 1,5g, tuky: 43,5g.