Domácí semínková granola

Domácí granola je (většinou) zdravější i levnější variantou kupovaného zapékaného müsli. Směs si namícháme podle vlastní chuti, respektive stavu domácích zásob, a snídani tak bude plně pod kontrolou. Výroba granoly je velmi jednoduchá, aktivně účastnit se proto mohou i děti, což má jednu nespornou výhodu - vlastnoručně vyrobenou (zdravou) snídani si nejspíš i rády snědí. A pokud si pořídíme nějakou hezkou nádobu, může domácí granola posloužit i jako dárek, u kterého bude jasné, že si s ním dárce dal práci.

Uvedené složení i poměry jednotlivých surovin jsou jen orientační - med se dá nahradit třeba javorovým sirupem, přidat můžeme kousky kvalitní čokolády nebo drcené kakaové boby, kokos (ideálně plátkový), jiné druhy i množství sušeného ovoce ap..

V průběhu pečení směs v pekáči párkrát promícháme, aby se propekla rovnoměrně. Ke konci pečení je potřeba vystihnout okamžik, kdy už je upečeno, ale ještě ne spáleno. Granolu musíme nechat zcela vychladnout, aby se odpařila zbylá vlhkost - teprve potom bude směs hezky křupavá.   

 Potřebujeme (na přibližně 15 porcí):

  • 300g vloček, ideálně namíchaných z více druhů (ovesné, špaldové, pohankové, žitné ...), pro bezlepkovou variantu třeba směs bezlepkových ovesných, pohankových, rýžových a sójových
  • 120g lískových oříšků, nahrubo posekaných
  • 50g dýňových semínek
  • 30g drcených lněných semínek
  • 30g slunečnicových semínek
  • 30g sezamových semínek
  • mletou skořici podle chuti
  • špetku soli 
  • případně trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100g tekutého medu
  • 100g jablečné šťávy
  • celkem asi 120g směsi sušeného ovoce (brusinek, rozinek, kousků sušených švestek, křížal, banánů ...) - já jvětšinou dávám půl na půl brusinky a domácí jablečné křížaly.

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 160°C. 2 hlubší plechy nebo pekáčky vyložíme pečícím papírem nebo fólií.
  2. Všechny suché ingredience s výjimkou sušeného ovoce smícháme v míse. 
  3. V hrnečku necháme rozpustit med v jablečné šťávě. Vzniklou tekutinou zalijeme suchou směs v míse a důkladně promícháme.
  4. Obsah mísy rozdělíme na připravené plechy, rozhrneme do rovnoměrné vrstvy a pečeme přibližně 25-30 minut.
  5. Do dokonale vychladlé směsi přimícháme sušené ovoce a uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 434, bílkoviny: 11,5g, sacharidy: 51,8g, z toho cukry: 16,5g, tuky: 20,1, vláknina: 7,2g, vápník: 68,6mg.