Úvodní stránka » RECEPTY » Dvojcelerový salát

Dvojcelerový salát

Celer (latinsky apium (někdy též opium!) graveolens) se pěstuje ve třech formách, kdy se využívají buď bulvy, řapíky (čím světlejší, tím křehčí) nebo listy. Celer se doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum. Působí protizánětlivě, detoxikačně a močopudně (není proto příliš vhodný pro nemocné s ledvinovými poruchami), podílí se na rozpouštění usazenin a jejich odplavování z těla. Napomáhá tak při léčbě onemocnění pohybového aparátu (revmatismus, dna, artritida). Regeneruje složení krve, pomáhá proti migréně a snižuje nespavost.

Současně ale celer může být silným alergenem a navíc lidé, kteří jsou na něj alergičtí, mohou současně negativně reagovat i na mrkev, anýz, kopr, fenykl, koriandr, libeček, pelyněk, břízu a hluchavkovité (bazalku, tymián, dobromysl, saturejku nebo majoránku). Může zde totiž docházet k tzv. zkřížené reakci, kdy podobnost jednotlivých úseků bílkovin uvedených rostlin je až 50%, přičemž konkrétní protilátky proti dotyčné zelenině, bylince nebo pylu se u pacienta při základním vyšetření protilátek vůbec nemusí projevit.

Každopádně kdo není na celer alergický a nemá ho vyloženě nerad, měl by tento salát vyzkoušet. Nejlepší je druhý den, kdy se chutě jednotlivých složek hezky propojí.

Potřebujeme (na přibližně čtyři porce):

  • 30g sušených brusinek
  • 15g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 250g řapíkatého celeru (nejlépe světlejší řapíky, zbavené vláken), nakrájeného na asi půlcentimetrové měsíčky (při krájení se uvolní ještě další vlákna) 
  • 250g bulvového celeru, nahrubo nastrouhaného a hned zakapaného citronovou šťávou 
  • 200g jablek, také nahrubo nastrouhaných a zakapaných citronem
  • 200g jablečného džusu nebo moštu
  • 15 g sezamového oleje 
  • případně další citronová šťáva na dochucení

Postup:

  1. Ořechy a brusinky předem namočíme do teplé vody, tak na 15 minut.
  2. V míse smícháme oba druhy celeru, jablka, jablečnou šťávu a olej.
  3. Slijeme vodu z brusinek a ořechů a přidáme je do salátu. Případně dochutíme citronovou šťávou.s
  4. Ještě jednou promícháme a necháme aspoň hodinu uležet v chladu.
  5. Při podávání můžeme posypat dalšími ořechy a/nebo nasekanými celerovými lístky

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 70, bílkoviny: 1g, sacharidy: 9,7g, z toho cukry: 6,7g, tuky: 2,5g.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze 4): 

Kcal: 176, bílkoviny: 2,6g, sacharidy: 24,3, z toho cukry: 16,8g, tuky: 6,2g.

Poznámka: Sezamový olej můžeme nahradit jiným chuťově ladícím olejem (třeba z vlašských ořechů). Moc se sem nehodí panenský olivový.