Úvodní stránka » RECEPTY » Dýňový piškot

Dýňový piškot

Dýňové pyré je populární hlavně v Americe, tam se prodává už hotové v plechovce a používá se na mnoho různých způsobů. Pyré si ale můžete lehce udělat sami - prostě stačí upéct v troubě dýni, nejlépe hokkaidó, protože ta se nemusí ani loupat, a pak ji najemno rozmixovat (podrobnější popis třeba tady). Hotové pyré vydrží v lednici minimálně 4-5 dní, a kromě tohohle úžasně vláčného a hezky vybarveného piškotu ho můžete použít třeba na smoothie nebo jím osladit domácí granolu. Ovšem dýně pečením ještě zesládne a pyré se dá jíst i jen tak samotné.

Tenhle piškot obsahuje relativně málo cukru, a díky tvarohové náplni i celkem dost vápníku. Můžete ho ale udělat i jen jako klasický piškot bez náplně, v téhle podobě je úžasně lehoučký, a přitom není suchý. A těsto je taky možné naplnit do cukrářského pytlíku s širší hubičkou a udělat malé piškoty. V tomhle případě bude doba pečení kratší, cca 15-18 minut (po 10. minutě je troubu lepší hlídat).

Když budete mít pyré připravené v lednici, nezabere vám příprava tohoto receptu víc než 15 minut. Pro zjednodušení je možné sodu a koření nahradit sáčkem prášku do perníku.

Potřebujeme:

  • 250g špaldové mouky - lze namíchat i půl na půl s celozrnnou. Pro bezlepkovou variantu lze použít pohankovou mouku, ale ne v celozrnné variantě.
  • 6g sody bicarbony
  • 6g kypřícího prášku (použijeme-li celozrnnou mouku, je dobré na prášku trochu přidat)
  • lžičku mleté skořice
  • po půl lžičce mletého hřebíčku a zázvoru
  • trošku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetku soli
  • 3 velká vejce, žloutky a bílky oddělené
  • 75g hnědého třtinového cukru (ideálně ovoněného vanilkovým luskem - nemáme-li, přidáme trochu vanilkové esence nebo lžičku pasty z pravé vanilky od firmy Kotányi))
  • 75g másla, povoleného na pokojovou teplotu
  • 1 bílý řecký jogurt nebo Skyr (140g)
  • 250g pyré z pečené dýně
  • 250g netučného tvarohu
  • 1 bílý řecký jogurt nebo Skyr (140g)
  • 200g termizovaného krémového sýra, např. Goldessa Balance nebo Philadelphia Light
  • 80g javorového sirupu
  • případně dýňová semínka na ozdobu 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 175°C. Pekáček o rozměrech zhruba 21*31cm trochu navlhčíme a vyložíme pečícím papírem nebo fólií, případně vymažeme trochou tuku. 
  2. Mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a veškeré koření smícháme ve větší míse.
  3. Do jiné mísy (případně kuchyňského robotu) vsypeme cukr, zalijeme třemi lžícemi vroucí vody a co nejlépe rozmícháme, aby se cukr rozpustil. Přidáme žloutky a vyšleháme do světlé pěny. Postupně zašleháme měkké máslo. Do hotového vmícháme 140g jogurtu a dýňové pyré.
  4. Tekutou dýňovou hmotu dohladka rozmícháme se sypkou směsí. Výsledkem je celkem husté těsto.
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a postupně lehce vmícháme do těsta.
  6. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme na připravený pekáček a vložíme do trouby.
  7. Pečeme při 175°C asi 25 minut, prvních 15 minut troubu pokud možno neotevíráme. Stupeň propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.
  8. Zatímco se peče korpus, připravíme jednoduchý krém: tvaroh a jogurt (oba s okapanou syrovátkou) vidličkou dohladka prošleháme s krémovým sýrem a javorovým sirupem.  
  9. Hotový plát těsta necháme zcela vychladnout, potom ho naplocho rozřízneme. Protože jde o celkem velkou plochu, je lepší korpus nejdřív rozříznout na dva kusy, a naplocho rozříznout až ty.
  10. Tvarohovou náplň rovnoměrně namažeme na spodní část těsta, přiklopíme vrchní plát a zbytek náplně namažeme navrch. Ozdobíme třeba dýňovými semínky a necháme v chladu propojit a ztuhnout. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 182, bílkoviny: 8,6g, sacharidy: 23g, z toho cukry: 10,3g, tuky: 6,1g, vláknina 2,2g, vápník 58mg