ESKA
Pekárna s restaurací pod hlavičkou Ambiente, přímo v budově Forum Karlín v Praze. Dole je pekárna a chlebíčkárna, nahoře v patře restaurace, zatím ve zkušebním provozu. V nabídce pár jídel, včetně fermentované červené pšenice nebo krátce sušené řepy marinované s jalovcem, ale i kachna, králík nebo vepřová líčka. Dost tu s jídlem experimentují, a to hlavně v zákulisí, takže nabídka se bude určitě zajímavě rozšiřovat. Ani už si přesně nepamatuji, co všechno jsem viděla v různých stadiích fermentace: ředkvičky, celer, houby, řepu, brambory ... v kyselém nálevu zrají špičky smrkových větviček. K jídlu dostanete (za 1,- Kč) skleničku ovocné limonády zakvašené kefírovou kulturou, v pravidelných cyklech i třeba kombuchu. Eska je cenově posazená obdobně jako ostatní podniky z Ambiente, takže to určitě není restaurace na každodenní návštěvu, ale občas se sem určitě vyplatí zajít, už jenom proto, aby člověk zjistil, co nového v kuchyni úspěšně vykvasilo.
(Při odchodu jsme dostali bochník chleba (z třífázového žitného kvasu a mouky z bio-mlýna). Kůrka je hezky pevná, skoro jsem měla problém ukrojit krajíc, ale uvnitř je krásně vláčný a chvilku mu to tak asi ještě vydrží. )