Úvodní stránka » RECEPTY » Fazolová polévka s hovězím masem a klobáskou

Fazolová polévka s hovězím masem a klobáskou

Jedna z našich tradičních rodinných polévek. Vařím jí vždycky velký hrnec, a stejně se nakonec sní rychleji, než bych chtěla. Krásně zahřeje, tak akorát zasytí a vzhledem k vysokému obsahu bílkovin se může stát  i plnohodnotnou zdravou večeří.

Použité fazole je možné nakombinovat z různých barev i velikostí, a použít můžete jak fazole z konzervy, tak fazole suché, extra uvařené. Pokud budete fazole vařit, tak je do polévky přidejte už skoro hotové, tak na poslední půlhodinku, aby do sebe natáhly chuť polévky. Suché fazole vařením nabudou asi dvaapůlkrát. Někdo může mít s trávením luštěnin problémy - rozhodně je dobré je předem (nejlépe přes noc) namočit, čímž se zvýší jejich stravitelnost, a vařit bychom je měli s přidáním například saturejky nebo tymiánu a určitě bez soli, aby změkly. Komu nepomůže ani tento postup, tak by si po konzumaci luštěnin měl možná naplánovat nějakou outdoorovou aktivitu. 

Z uvedeného rozpisu dostaneme 6-8 porcí polévky, neboli jeden celkem velký hrnec. Já tuhle polévku celkem často vozím na hory (po návratu z celodenního výletu je skvělá), a v takovém případě do ní při vaření nepřidávám žádnou vodu, aby toho na přepravu bylo co nejméně. Ředím vodou až na místě. Jinak ovšem vody přidejte podle vlastního uvážení.

Potřebujeme (na 6-8 porcí):

  • 500g libového hovězího masa, např. hrudí; já jsem použila maso z pupku.
  • 25ml oleje, nejlépe olivového, případně řepkového
  • 500g směsi zeleniny (cibule, česnek, celer bulvový i řapíkatý, kořenová petržel, mrkev - co máme zrovna doma)
  • sůl, koření podle chuti - sušená bazalka (je výraznější než čerstvá a to se nám hodí), čerstvý tymián, rozmarýn, nové koření, bobkový list (poslední tři je praktické vařit v plátěném sáčku/kapesníku, abychom je mohli z hotové polévky snadno vylovit)
  • 100g rajčatového protlaku (např. Italian Tomato Purée od M&S)
  • 2 plechovky sterilovaných rajčat (např. Valfrutta) - celkem podle balení cca 800g
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 50g pikantní klobásky, pokud možno s co nejvyšším obsahem masa. Já používám Pikantní klobásové tyčinky Scharfebeisser, které mají na 100g 35g bílkovin a 35g tuku. Kromě uvedeného webu se dají sehnat třeba v Bille a jsou přirozeně bezlepkové (i proto ta vyšší cena - maso zkrátka není ničím nastavené. Ovšem jsou tak výrazné, že jich do polévky stačí opravdu necelé jedno balení). Pokud budete mít jinou, nepálivou uzeninu, doporučuji poévku vyostřit pálivou paprikou nebo pepřem.
  • 600g vařených fazolí
  • 150g zmrazené kukuřice
  • 200g zelené papriky
  • čerstvý koriandr nebo petrželka k podávání

Postup:

  1. Máme-li suché fazole, den předem je namočíme a potom uvaříme téměř doměkka.
  2. Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a necháme dojít na pokojovou teplotu.
  3. Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobnější kousky.
  4. Na polovině oleje opečeme maso. Když se zatáhne, tak ho i s puštěnou štávou odložíme a držíme v teple.
  5. Na zbylém oleji orestujeme veškerou zeleninu kromě papriky. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme horkým vývarem.
  6. Přidáme koření, maso, klobásky a sterilovaná rajčata. Podle potřeby naředíme vodou.
  7. Přivedeme k varu a pak necháme jen mírně probublávat. Maso by se mělo uvařit opravdu do měkka - já jsem vařila skoro tři hodiny.
  8. Pokud budeme přidávat vlastnoručně vařené fazole, necháme je v polévce na poslední půlhodinku varu, a to společně se zmrazenou kukuřicí.
  9. Ke konci vaření (jen na prohřátí) přidáme proužky zelené papriky a pokud máme fazole z plechovky, tak i ty.
  10. Podáváme s čerstvou petrželkou nebo koriandrem, můžeme sypat parmazánem nebo přidat kopeček hustého jogurtu nebo zakysané smetany.

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze šesti:

Kcal: 402, bílkoviny: 33,8g, sacharidy: 39,5g, z toho cukry: 6,8g, tuky: 13,2g

Výživové hodnoty na 1 porci z osmi:

Kcal: 301, bílkoviny: 25,3g, sacharidy: 29,6g, z toho cukry: 5,1g, tuky: 9,9g