Fazolová pomazánka

Pomazánka/pasta inspirovaná TexMex kuchyní. Docela zásadní je použití drceného římského kmínu (bývá uváděn anglicky jako cumin, zatímco normální kmín je caraway), který můžeme použít buď samostatně, nebo ve směsi koření typu Fajita nebo Taco. Pomazánka má hezky vybalancované bílkoviny, sacharidy a tuky; zasytí docela nadlouho.  

Potřebujeme:

  • 480g okapaných červených fazolí (2 plechovky)
  • 15ml oleje, nejlépe sezamového nebo olivového
  • cca 3 stroužky česneku (podle chuti resp. blízkých společenských kontaktů)
  • sůl, koření (viz nahoře), evt trochu citronové nebo limetové šťávy
  • 150ml vody
  • čerstvý koriandr k podávání

Postup:

  1. Fazole propereme v cedníku pod tekoucí vodou, nasypeme do food procesoru. 
  2. Přilijeme vodu, olej, rozdrcený česnek, sůl a koření. Rozmixujeme dohladka. Pokud je výsledek hodně hustý, přidáme ještě trochu vody.
  3. Podle chuti osolíme.
  4. Podáváme ozdobené koriandrem, s bagetou nebo teplou tortillou.

 

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 106, bílkoviny: 5,3g, sacharidy: 12,6g, z toho cukry: 3,12g, tuky: 2,7g