Fazolový salát s avokádem a tuňákem

Sytý salát, který poslouží jako vydatnější večeře, ale dá se použít i jako ideální krabičkový oběd. Při přípravě je potřeba ohlídat si kvalitu hlavně dvou ingrediencí, a to fazolí a avokáda. Avokádo musí být hezky zralé (podle Romana Pauluse by na zatlačení prstem mělo reagovat jako lehce změklé máslo) a fazole zase pevné. Pokud si je sami uvaříme, tak toto není problém. Ten nastává u některých fazolí z konzervy. Překvapivě pevné jsou třeba červené fazole prodávané pod privátní značkou Tesca, naopak ty značky Giana jsou měkké a rozpadají se na kousky. Chuťově to sice nevadí, ale salát prostě nebude moc hezký na pohled.

Potřebujeme:

  • 300g okapaných fazolí, klidně i mix barev, v ideálním případě předem namočených a uvařených
  • větší avokádo (200g dužiny)
  • 150g zmrazených fazolek, nejlépe dlouhých štíhlých (extra fins, prodává např. Lidl)¨
  • 150g okapaného masa tuňáka ve vlastní šťávě
  • větší červená cibule (120-150g), nakrájená na kousky
  • šťáva z limetky nebo citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • 30ml panenského olivového oleje
  • 20g  medu, případně 15g agávového sirupu
  • 10g balzamikového octa
  • chilli paprička, nasekaná 
  • lístky koriandru (množství podle chuti)

Postup:

  1. Zmrazené fazolky nasypeme do většího kastrolu (jsou-li příliš dlouhé, překrájíme na poloviny), zalijeme aspoň litrem vroucí vody (čím víc vody, tím rychleji se obsah kastrolu začne znovu vařit a fazolky neztratí barvu) a asi minutu vaříme. Slijeme do cedníku a hned propláchneme studenou vodou, aby fazolky zůstaly zelené. (Fazolky takto prošly procesem blanšírování smile)
  2. Pokud chceme červenou cibuli zbavit štiplavosti, tak ji také nasypeme do cedníku, prolijeme vroucí vodou z konvice a následně hned zase studenou. Červená cibule ale moc štiplavá nebývá, takže tento krok je volitelný.
  3. Do pevně uzavíratelné skleničky dáme všechny ingredience na zálivku - olej, balzamiko, kousky chilli papričky, med, sůl a limetkovou/citronovou šťávu - a důkladně protřepeme. 
  4. Avokádo rozkrojíme okolo pecky napříč (lépe se bude loupat slupka), oloupeme, nakrájíme na kousky, trochu osolíme, opepříme a hned zakapeme limetkovou šťávou, aby dužina nezhnědla. 
  5. V míse smícháme fazole, blanšírované fazolky, cibuli a koriandr, zalijeme zálivkou a promícháme.
  6. Salát naservírujeme do misek a poklademe kousky avokáda a tuňákem. Pokud je tuňák málo slaný, ještě ho trochu přisolíme. 
  7. Podáváme ozdobené koriandrem, s bagetou nebo třeba s rozpečenou tortillou.

Výživové hodnoty v 1 porci ze tří:

Kcal: 476, bílkoviny: 23,6g, sacharidy: 31,2g, z toho cukry: 10,3g, tuky: 25,7g, vláknina: 12g

Výživové hodnoty v 1 porci ze čtyř:

Kcal: 357, bílkoviny: 17,7g, sacharidy: 24,4g, z toho cukry: 7,7g, tuky: 19,3g, vláknina: 8,9g