Úvodní stránka » RECEPTY » Florentinky

Florentinky

Původně jsem chtěla péct marokánky, ale nakonec to jsou florentinky a jsou tak dobré, že na nich nebudu nic měnit. Zdá se mi, že mezi marokánkami a florentinkami je rozdíl hlavně v postupu: na florentinky se nejdřív připraví karamel, a do něj se vmíchá kandované ovoce a ořechy, zatímco u marokánek se všechno smíchá hned na začátku. Možná to je jinak, nicméně tenhle recept mám vyzkoušený a vřele doporučuju.

S kombinací ořechů a sušeného/kandovaného/lyofilizovaného ovoce se samozřejmě dá experimentovat. V originálním receptu (mám ho ze stránek MegVKuchyni, ale myslím, že původně pochází od Ivety Fabešové) se používá hladká pšeničná mouka, ovšem záměnu za nějakou přirozeně bezlepkovou variantu nikdo nepozná.

Potřebujeme (na cca 70 menších kousků):

  • 50g medu
  • 100g cukru
  • 50g másla
  • 75g smetany ke šlehání
  • 60g plátků mandlí
  • 60g nahrubo posekaných pistácií (nebo dýňových semínek)
  • 60g sušených brusinek
  • 60g kandované citronové kůry (třeba v biokvalitě od firmy Rapunzel z CountryLife)
  • 50g jemně mleté rýžové, případně kukuřičné mouky
  • 150g 70% hořké čokolády (lepší je rozpustit jí rovnou 200g a počítat s tím, že trocha zbyde - takto se s čokoládou líp pracuje)

Postup:

  1. Med, cukr, máslo a smetanu dáme do menšího kastrolku, přivedeme k varu a za stálého míchání lehce povaříme asi 5 minut.
  2. Odstavíme z plotny a do hotového vmícháme ořechy i ovoce, a do hmoty zapracujeme i mouku. Není potřeba ji přidávat všechnu - čím víc mouky, tím hutnější výsledek, když jí bude míň, budou florentinky křupavější, ale taky se víc roztečou (což nemusí vadit, viz dále).
  3. Směs necháme trochu vychladnout a pak z ní lžičkou odkrajujeme menší kousky, které v dostatečných rozestupech (cca 7cm) vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Na jeden plech by mělo vyjít cca 15-18 kousků.
  4. Pečeme v předehřáté troubě nejdřív 5 minut na 180 °C, potom stáhneme na 160 °C a necháme dalších pár minut dojít dozlatova. Mně se florentinky při pečení hodně „rozjely", některé se slily dohromady, ale stačilo je zahorka, hned po vytažení plechu z trouby, dotvarovat lžičkou do požadovaného tvaru i velikosti.
  5. Placičky necháme vychladnout. Mezitím si na vodní lázni rozpustíme čokoládu a placičky do ní spodní stranou namočíme. Do tuhnoucí čokolády ještě můžeme udělat vidličkou ozdobné vlnky.

Výživové hodnoty na 1 kousek ze 70:

Kcal: 47, bílkoviny: 0,6g, sacharidy: 4,9g, z toho cukry: 3,9g, tuky: 2,7g, z toho nasycené:1,2g.