OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Guacamole

P1030689.jpgGuacamole

Avokádo je plod hruškovce přelahodného (za rok na něm uzraje asi 120 plodů), rostliny, která pochází z Mexika. Jeho popularita v poslední době raketově vystřelila a je k dostání v běžné obchodní síti, jen je potřeba dávat pozor na jeho zralost a zpracovávat ho, když je v nejlepší kondici. To znamená ještě pevné, ale už neodolá tlaku prstu a lehce povolí, asi jako máslo, které jste před chvílí vyndali z lednice (příměr Romana Pauluse). Slupka avokáda by na sobě neměla mít skvrny - ty svědčí o špatném skladování. Tvrdé avokádo při pokojové teplotě dojde za pár dní, proces dozrávání se dá urychlit uložením do papírového pytlíku spolu s jablkem nebo banánem.

Avokádo obsahuje velké množství tuku, jde ale převážně o tuky prospěšné - hlavní složkou jsou kyseliny olejová, palmitová a linolová. 100g dužiny má cca 170kcal (závisí i na stupni zralosti), obsahuje 10-20% denní dávky vitaminů skupiny B, antioxidanty (zeaxanthin), draslík, zinek, hořčík, mangan. Avokádo má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.

Avokádo je hlavní složkou guacamole, dipu/omáčky známé z Tex-Mex kuchyně. Příprava je jednoduchá, výsledný produkt chutný a efektní. Jen je potřeba si pohlídat změnu barvy, protože avokádová dužina oxidací rychle tmavne. Pokud budeme guacamole uchovávat, je dobré použít vzduchotěsnou nádobu a povrch pokapat citronem. 

Zajímavé je, že avokádo obsahuje persin, látku, která je silně jedovatá zejména pro papoušky, nebo kanárky. Intoxikace těchto zvířat avokádem většinou končí smrtí. Avokádo by se ze stejného důvodu nemělo podávat ani psům nebo kočkám.

Potřebujeme (cca na tři porce):

  • 1 větší avokádo, cca 250g dužiny
  • 350g rajčat
  • chilli papričku/y podle chuti
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku
  • šťáva z půl limetky nebo citronu, resp. podle chuti
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. Rajčata rozpůlíme, lžící vydlabeme semínka a šťávu tak, aby zůstala jen dužina. Tu nakrájíme na menší kostičky.
  2. Avokádo podélně rozřízneme okolo pecky, protisměrným otáčením poloviny oddělíme, do pecky zapíchneme nůž a vykroutíme ji i z druhé půlky.
  3. Lžící vybereme ze slupky dužinu a tu spolu s citronovou šťávou a česnekem rozmačkáme vidličkou. 
  4. Přidáme kostičky rajčat, koriandrové lístky, nasekanou chilli papričkou a všeí lehce promícháme.
  5. Podle potřeby dochutíme solí, evt. dalším citronem/limetou, česnekem, případně chilli.
  6. Podáváme s kukuřičnými chipsy nebo nasucho opečenou topinkou.

 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 99, bílkoviny: 1,7, sacharidy: 7g, z toho cukry: 1,8g, tuky: 7,1g

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 178, bílkoviny: 3,1g, sacharidy: 12,5g, z toho cukry: 3,2g, tuky: 12,7g