Hranolky ze sladkých brambor (batátů)
O tom, jak jsou sladké brambory úžasné chuťově i z výživového hlediska, už jsem toho četla tolik, že jsem si je přihodila do svojí zeleninové bedničky a hned začala testovat, jak chutnají v jedné ze svých nejznámějších, a současně i nejjednodušších úprav - jako hranolky. V různých receptech se dají najít tipy na nejrůznější ochucení, já jsem nakonec v několika fázích vyzkoušela sedm různých variant - kromě obligátního oleje a soli jsem kořenila česnekem a tymiánem, sušeným rozmarýnem, římským kmínem, uzenou paprikou, sójovou omáčkou a kari pastou. A chuťově to u mne vyhrála buď jen prostá sůl a olej, rozmarýn, česnek s čerstvým tymiánem a kari pasta. O poslední místo se překvapivě podělila Tamari sojová omáčka a uzená paprika. Ale každému může samozřejmě chutnat něco jiného.
Sladké brambory (batáty, Ipomoea batatas, patří do čeledi svlačcovitých) jsou s normálními bramborami (Solanum tuberosum) jen ve velmi volném příbuzenském vztahu. Přes 80% jejich produkce se vypěstujeo (asi i sní) v Číně. Pěstují se v mnoha barevných variantách, ta nejobvyklejší, s oranžovou dužinou, obsahuje nejvyšší množství karotenoidů, hlavně betakarotenu, luteinu a zeaxanthinu (ve 100g až 80% doporučené denní dávky). Ale minimálně na našem trhu je barva dužiny spíš otázkou náhody, protože pod většinou béžovou neprůhlednou slupkou může být dužina oranžová, červená, ale klidně i bílá nebo světle žlutá. Batáty jsou hlavně skvělým antioxidantem. Pomáhají udržovat zdravou hladinu krevního cukru, pomáhají předcházet rakovině, srdečním onemocněním, prý i depresím.
Ve 100g sladkých brambor je asi 90kcal, podobně jako v těch obyčejných. V porovnání s nimi obsahují o polovinu víc vlákniny (3g), ale i jednoduchých cukrů (4g versus 1g v normálních bramborách). Kromě již zmíněných karotenoidů obsahují batáty výraznější množství manganu, železa, hořčíku, fosforu a vitaminů B5 a B6.
Například v Británii se sladké brambory doporučují jako jedno z prvních jídel pro kojence, už asi kolem 6. měsíce.
Potřebujeme (přibližně na 3 porce):
- 1 větší nebo 2 malé sladké brambory (celkem asi 450g)
- 20g oleje, třeba olivového nebo řepkového
- sůl podle chuti, cca 3-5g
- koření na dochucení podle vlastního uvážení, například prolisovaný česnek, tymián, kari pasta, uzená paprika, římský kmín (nebo směs na tacos, jejíž je římský kmín hlavní součástí), sojová omáčka, směs provensálského koření ...
Postup:
- Předehřejeme troubu na 225°C. Plech na pečení vyložíme fólií nebo papírem na pečení.
- Batáty opláchneme a oloupeme případné nepěkné části slupky. Tu pěknou ale rozhodně zachováme. Hlízy nakrájíme na zhruba centimetrové hranolky.
- V misce smícháme olej a sůl a důkladně promícháme s hranolky.
- Pokud budeme dále kořenit, přidáme vybrané přísady a znovu promícháme.
- Hranolky rozložíme na plech tak, aby se nepřekrývaly, a pečeme asi 10-15 minut.
- Vytáhneme z trouby, hranolky otočíme a pečeme dalších 10-15 minut. Při pečení v batátech částečně zkaramelizuje obsažený cukr, takže na povrchu nepravidelně zhnědnou. Neměly by se ale spálit, takže tak po dvacáté minutě už je potřeba troubu raději hlídat.
- Konzumujeme nejlépe ihned, zatepla.
Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:
Kcal: 184, bílkoviny: 2,4g, sacharidy: 30g, z toho cukry: 6,3g, tuky: 6,2g, vláknina: 4,5g.