Úvodní stránka » RECEPTY » Hráškový krém s mátou

Hráškový krém s mátou

Superrychlá polévka z pár surovin, které asi normálně máte doma. Možná jen ta máta - ale někdo si ji třeba sám pěstuje a ve větších obchodech (nebo v sezóně na trhu) už se celkem běžně dá koupit. Polévka se dá udělat i sníst i bez máty, pak už to bude jen normální hrášková polívka - ale i ta je dobrá. 

 

Potřebujeme:

  • 400g zmrazeného hrášku
  • 15g másla
  • čerstvou mátu a sůl podle chuti

Postup:

  1. Pokud si včas vzpomeneme, necháme hrášek pomalu rozmrznout v lednici. Příprava pak bude rychlejší a úbytek vitamínů menší.
  2. Hrášek zalijeme vroucí vodou, přisolíme a krátce povaříme. Vody dáme jen tolik, aby hrášek byl ponořený.
  3. Stranou odložíme cca tři lžíce hrášku a odlijeme část vody (tou polévku nakonec naředíme na požadovanou hustotu).
  4. Přidáme máslo a mátu a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
  5. Vrátíme zpět celý hrášek a je-li výsledek příliš hustý, přidáme odloženou vodu.
  6. Servírujeme - krém můžeme nechat jen takto čistý, nebo ho přizdobíme trochou smetany, uzeným lososem, šunkou či opečenou slaninou - podle chuti i momentálních možností.

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 221, bílkoviny: 10,9g, sacharidy: 30,6g, z toho cukry: 17,5g, tuky: 6,8g

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 147, bílkoviny: 7,2g, sacharidy: 20,4g, z toho cukry: 11,7g, tuky: 4,5g