Úvodní stránka » RECEPTY » Jednoduché parmazánové sušenky

Jednoduché parmazánové sušenky


(Podle kuchařky Snadno a rychle od Romana Vaňka).

Rychlé a jednoduché sušenky (jen tři základní ingredience!), které jsou opravdu výborné. Namísto obyčejné bílé mouky je možné použít mouku špaldovou, případně i celozrnnou variantu (v takovém případě zvedneme množství živin, hlavně vlákniny, které se do 1 sušenky dostane cca 0,2g, vitamínů i minerálních látek), případně experimentovat např. s bezlepkovou moukou pohankovou. V původním receptu se sušenky posypávají hrubozrnnou solí. Já ale myslím, že vločková je pro použití lepší. V sušenkách už je soli celkem dost z parmazánu, a vločky soli jsou pro dodání slané chuti na povrchu úplně postačující. Doporučená denní dávka soli je 5g, což je v běžném životě téměř nereálné. Většinu jí zkonzumujeme z potravin, jen minumum pochází z přímého dosolování. Například 100g chleba obsahuje kolem 1g soli. 100g parmazánu asi 4g. Taky si dejte pozor na záměnu obsahu soli a sodíku: 5g soli je ekvivalentem asi 2g sodíku.

Na Velikonoce dělám sušenky šišaté, ve tvaru vajíčka. Používám kulatou formičku s dírou uprostřed, a vzniklé kolečko trochu vytáhnu do délky. Těsto je hezky pružné a moc nelepí, takže takovouhle změnu tvaru bez problémů ustojí.

Potřebujeme (na 2 plechy sušenek):

  • 250g polohrubé mouky, například špaldové
  • 40g oleje  
  • 5g soli
  • 5g hnědého cukru
  • 140ml vlažné vody
  • 100g strouhaného parmazánu
  • vločkovou sůl na posypání

Postup:

  1. Smícháme mouku, cukr, sůl, polovinu oleje a vodu. Zpracujeme na hladké, nelepivé těsto - chvilku to trvá.
  2. Do těsta zapracujeme strouhaný parmazán.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 5 minut prochladit do mrazáku.
  4. Předehřejeme troubu na 190°C.
  5. Zchlazené těsto ještě krátce propracujeme a rozválíme na tloušťku cca 2mm. Vzniklou placku buď jen rozkrájíme na trojúhelníčky, nebo můžeme vykrajujovat tvary podle libosti. 
  6. Vykrájené kousky dáme na plech, potřeme zbylým olejem a decentně posypeme vločkovou solí.
  7. Pečeme na 190°C 10 minut, potom stáhneme na 160°C a dopékáme přibližně dalších 10-15 minut (částečky parmazánu viditelné v těstě by měly zrůžovět).
  8. Podle Romana Vaňka je tento typ sušenek možné připravit do zásoby a uchovávat v uzavřené nádobě - u nás ale nikdy nevydrží déle, než pár dní. 

 

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 416, bílkoviny: 14,5g, sacharidy: 49,7g, z toho cukry: 1,3g, tuky: 18,1g

 

Výživové hodnoty na 1 sušenku (z celkových cca padesáti):

Kcal: 32, bílkoviny: 1,1, sacharidy: 3,8g, z toho cukry: 0,1g, tuky: 1,4g

Poznámka (lingvistická): "Parmazán", nebo "parmezán"? Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český tuto otázku řeší šalamounsky: ".... jmenný základ názvu sýra parmazán vznikl odpojením přípony -ský ze staršího přídavného jména parmazánský. Toto přídavné jméno je tvořeno zvláštní, částečně cizí příponou -zánský od jména italského města Parma a uchovalo se jen v tomto potravinářském odborném spojení." Zdálo by se tedy, že správně je varianta "parmazán", ovšem text ještě pokračuje: "... parmazán (s dubletou parmezán)", kdy dubleta je definována jako dvojtvar, neboli „slova, která je možno v řeči libovolně zaměňovat, přičemž při této záměně nevzniká žádný významový posun.“ Takže: parmazán i parmezán, oboje správně, používejte variantu, která se Vám více líbí.