Úvodní stránka » RECEPTY » Jemný tvarohový dort s lesním ovocem

Jemný tvarohový dort s lesním ovocem

Opravdu rychlý dezert, jen mu pak je potřeba dát čas v lednici, aby ztuhl. Když zrovna nejsou k dispozici čerstvé borůvky, používám do něj směs zmrazeného lesního ovoce (např. Lidl, Makro nebo Tesco, ve jméně je většinou variace na Black Forest Fruit). Tahle směs má  tu výhodu, že i když je chuťovým vyzněním spíš dokysela, tak nepotřebuje moc cukru (ale výslednou tvarohovo-ovocnou směs stejně doporučuji před zatuhnutím ochutnat a případně chuťově dotáhnout - v závislosti na použitém ovoci buď další trochou cukru, nebo naopak pár kapkami citronové šťávy). Navíc tam je i hodně tmavých druhů, které mají vysoký obsah antioxidantů. Místo hnědého cukru můžete použít cokoli jiného - med, stévii, nebála bych se ani agávového sirupu, protože toho by, jako ekvivalentu 60g třtinového, mělo stačit cca 50g.

Potřebujeme:

  • 500g (2 vaničky) netučného tvarohu
  • 200g cream cheese (v receptu použita Goldessa Cream Cheese Light, Lidl)
  • 200g netučného bílého řeckého jogurtu (Milko nebo Skyr)
  • 60g třtinového cukru
  • 500g borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce, čerstvého či zmrazeného
  • 30g práškové želatiny nebo agaru (používám želatinu DrOetker)
  • 150g dětských piškotů - pro celiaky piškoty bezlepkové - ty bývají většinou z kukuřičné mouky a vyrábí je například firma Extrudo. Piškoty je možné i úplně vynechat.

Postup:

  1. Pokud používáme zmrazené ovoce, tak ho v dostatečném předstihu vyndáme z mrazáku, aby stihlo rozmrznout.
  2. Ovoce a cukr rozmixujeme, nemusí to být úplně najemno.
  3. K ovoci přidáme tvaroh, jogurt a krémový sýr a promícháme do hladké směsi.
  4. Formu (nejlépe na srnčí hřbet, nebo třeba na bábovku) vyložíme mikrotenovou fólií.
  5. Do formy v rovnoměrné vrstvě vysypeme piškoty. Nemá moc cenu se s nimi vyskládávat, protože po zalití tvarohovo-ovocnou směsí, která je poměrně řídká, si stejně udělají, co chtějí :)
  6. V troše vody (stačí cca 100ml) rozpustíme želatinu/agar a prohřejeme (podle návodu). Krystalky se musí rozpustit, ale tekutina by neměla projít varem.
  7. Želatinu přimícháme do tvarohu s ovocem a výsledek nalijeme do formy.
  8. Dortík necháme v chladu ztuhnout, nejlépe v lednici přes noc. 

Výživové hodnoty na 100g :

Kcal: 108, bílkoviny: 8,6g, sacharidy: 13,7g, z toho cukry: 8,2g, tuky: 1,2g