Kakaová avokádová pěna s třešněmi

Na avokádu je skvělé, že se dá připravovat naslano i nasladko. Je ale důležité je, aby bylo opravdu zralé (pokud na něj zatlačíte, mělo by povolit podobně jako lehce změklé máslo), tak aby po rozmixování vytořilo jemnou hedvábnou pěnu. Nejlepší je asi odrůda Hass, ta s hrbolatou slupkou (odrůda s hladkou slupkou bude nejspíš Fuerte). Když se vám nepovede koupit avokádo v kvalitě RTE (ready to eat, ale ani to není vždycky zárukou kvality), tak většinou stačí dát ho do papírového sáčku, nejlépe s banánem nebo jablkem - ty totiž uvolňují etylén, který dozrávání urychlí. Ale tvrdému avokádu je stejně potřeba dát tak aspoň tři dny. 

Čekankový sirup kupuju třeba v BENU lékárně, mají ho ale i v DM, prodejnách zdravé výživy, v TESCu a asi i jinde. Víc o něm píšu třeba v tomhle receptu.

 Potřebujeme (na 3 porce):

  • 1 větší zralé avokádo, případně dvě menší (cca 200g dužiny)
  • 30g čekankového sirupu nebo medu 
  • 20g holandského kakaa
  • 250g zralých šťavnatých třešní, nejlépe těch skoro černých
  • meduňkové lístky k podávání (nemusí být)

Postup:

  1. Avokádo rozkrojíme napůl, pootočením oddělíme. Do pecky zabodneme nůž a vykroutíme ji. Vydlabeme dužinu.
  2. Dužinu z avokáda, čekankový sirup a kakao rozmixujeme dohladka.
  3. Omyté třešně vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, pár nejpěknějších případně odložíme stranou na ozdobu. Třešně nejspíš budou pouštět spoustu šťávy - tu zachytíme. Kousky třešní a šťávu vmícháme do avokádové pěny.
  4. Podáváme vychlazené, ozdobené odloženými třešněmi a pocukrovaným lístkem meduňky.    

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 224, bílkoviny: 3,7g, sacharidy: 14,7g, z toho cukry: 12g, tuky: 14,7g, z toho nasycené 2g, vláknina 14g.