OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Kokosky

Kokosky z první republiky

Další z našich tradičních rodinných receptů - moje prababička ho dostala od jednoho prvorepublikového cukráře a je opravdu léty prověřený. Postupem času jsem z něj ubrala trochu cukru a chuť je teď, myslím, tak akorát. A obsažený kokosový tuk sice není z nutričního hlediska úplně ideální, nicméně kokosky jsou miniaturní a pár snědených kousků (nejlépe poránu) velkou škodu nenatropí. Postup se zahříváním ve vodní lázni není úplně obvyklý, ale zaručí, že jednotlivé kousky budou tvarově stabilní a přidaným kokosem hezky ježaté.

Potřebujeme (na cca 80-100 menších kousků):

  • 200g strouhaného kokosu, spíš hrubšího (třeba v biokvalitě od ProBio)
  • 200g vaječných bílků (ze zhruba 5-6 vajec)
  • špetku soli
  • 120g hnědého třtinového cukru (může být i bílý, ale hnědý zajistí lepší chuť) 
  • 50g dětské krupičky (pro bezlepkovou variantu používám rýžovou mouku, je to lepší, než přidávat další kokos - s těstem se líp pracuje)

Postup:

  1. Bílky vyšleháme se solí dotuha a do hotového opatrně vmícháme cukr.
  2. Ve vhodné nádobě ohříváme ve vodní lázni nad vroucí vodou asi 5 minut, dokud se hmota neprohřeje a trochu nezhoustne (ale nebude to žádná dramatická změna).
  3. Do horkého zlehka vmícháme kokosovou moučku a necháme úplně vychladnout.
  4. Předehřejeme troubu (horkovzduch) na 120°C.
  5. Do vychladlé hmoty přidáme krupičku, případně bezlepkovou mouku. Množství 50g je orientační - těsto by mělo být poměrně husté, aby z něj šly vytvářet hromádky, které budou bez problémů i zasyrova držet tvar.
  6. Lžičkou klademe na plech malé hromádky těsta, evt je můžeme dotvarovat navlhčenými prsty. Uvedené množství vyjde na dva až tři plechy.
  7. Pečeme na 120°C přibližně 25 minut, potom zhruba dalších 25 dosušujeme při 100 °C; dost ale záleží na konkrétní troubě.
  8. Hotové kokosky by měly být zatepla zespodu ještě trochu pružné, uvnitř lehce lepkavě měkké a s hezky zlatavými špičkami. 

 

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 536, bílkoviny: 10,7g, sacharidy: 48,4g, z toho cukry: 29,2g, tuky: 34,2g.

Výživové hodnoty na 1 kokosku (z 80 kousků):

Kcal: 27, bílkoviny: 0,5g, sacharidy: 2,4g, z toho cukry: 1,5g, tuky: 1,7g