Koláč plný antioxidantů
Tenhle koláč je velmi nenáročný na přípravu a hodí se hlavně na zimu a jaro, kdy je repertoár čerstvého ovoce (když nepočítám to exotické) poměrně omezený. Jeho základem jsou ovesné vločky a zmrazené (převážně drobné lesní) ovoce. To se většinou prodává pod názvem (Black) Forest Fruits a stabilně ho mají v Makru nebo Lidlu. Určitě se ale dá sehnat i jinde a leckdo má možná v mrazáku vlastní zásoby z léta. Drobné tmavé bobulovité ovoce (berries) se někdy řadí do kategorie tzv. superpotravin - bobule jsou jednak dobrým zdrojem vitaminu C (ten se ovšem při vystavení vysokým teplotám ničí), některých minerálů a vlákniny, ovšem především obsahují tzv. polyfenoly, které působí jako antioxidanty. Podle mnoha studií chrání zdraví cév a působí tak jako prevence srdečně-cévních chorob. Umí ale i stabilizovat hladinu krevního cukru (podle výzkumů lépe u žen) a specielně některé druhy (borůvky, černý rybíz, ostružiny, brusinky a maliny) by měly pomáhat organismu v boji proti rakovinnému bujení.
Použitá slunečnicová semínka jsou výborným zdrojem vitamínu E (rovněž důležitého antioxidantu), obsahují i vitamíny skupiny B. V porovnání třeba se lnem nebo chia semínky ale mají nevýhodný pomět omega3 (těch obsahuje naprosté minimum) a omega6 nenasycených mastných kyselin (jde sice o polynenasycené mastné kyseliny, ovšem pokud jich přijímáme výrazně více než omega3, mají na organismus prozánětlivý účinek). Proto je dobré semínka, ostatně stejně jako ostatní potraviny, střídat.
Potřebujeme:
- 500g ovesných vloček (kdo chce vyloučit lepek, použije vločky pohankové, sójové, rýžové nebo certifikované bezlepkové ovesné, ideálně ve směsi)
- 500g zmrazeného drobného bobulovitého ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, jahody, rybíz ...)
- 80g třtinového cukru
- 50g slunečnicových semínek, předem namočených do teplé vody
- 4 větší vejce
- 500g bílého jogurtu (ideálně Hollandia)
- prášek do pečiva (pro celiaky bezlepkový, např. od značky Labeta)
- případně trochu vanilkové esence
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Pekáček (cca 27*34) zevnitř navlhčíme a vysteleme fólií nebo papírem na pečení.
- Zmrazené ovoce vyndáme z mrazáku a necháme lehce povolit (ale ne rozmrznout - nemělo by začít pouštět šťávu).
- Prošleháme (nejlépe ve food procesoru) celá vejce s cukrem, potom přidáme jogurt a případně vanilkovou esenci a ještě dohladka promícháme.
- Ve větší míse smícháme vločky s práškem do pečiva, přilijeme směs z předchozího kroku, okapaná slunečnicová semínka a promícháme. Potom vmícháme zmrazené ovoce. Výsledkem bude hustá a dost studená hmota.
- Pečeme přibližně 20 minut na 200°C, potom stáhneme na 180° a pečeme dalších přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 188, bílkoviny: 7,5, sacharidy: 25,1g, z toho cukry: 5,9g, tuky: 6,2g.
Poznámka: Koláč rozhodně není lehký a nadýchaný, prášek ho vyžene jen trochu, Výsledná konzistence je tedy spíš hutnější. Ovšem ovoce dodá potřebnou šťavnatost a částečně i sladkost - v celém pekáčku je jen 80g cukru! Koláč je dobré uchovávat v lednici.