Koláčky s kozím sýrem a sušenými rajčátky

Jestli si chcete upéct tyto koláčky, které skvěle poslouží třeba jako občerstvení pro návštěvu nebo i jako lehká večeře (podívejte se na jejich výživovou hodnotu dole!), tak je potřeba začít s cca pětihodinovým předstihem. Vlastní práce je ale potřeba minimum - asi čtyři až pět hodin je potřeba k tomu, aby se cherry rajčátka pomalu usušila v troubě. Sušit je potřeba za relativně nízké teploty - maximálně 110 - 120°C. Při vyšší teplotě rajčátka pustí šťávu, která se spálí.

Čerstvý kozí sýr, který je použit do náplně, je relativně málo tučný (použila jsem Fromage au Lait de Chevre), na 100g má asi jen 12g tuku. Kdo nemá kozí sýr rád, může ho nahradit například fetou - ta už je ale tučnější - nutriční hodnoty pro tuto variantu proto uvádím zvlášť.

 

  

 

Potřebujeme (na 12 koláčků):

  • 275g (1 balíček) vyváleného listového těsta
  • 750g cherry rajčátek
  • 200g čerstvého kozího sýra
  • (pokud možno) čerstvý rozmarýn, tymián a bazalku
  • 5g olivového oleje
  • balzamico
  • sůl, případně cukr na dochucení rajčátek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Připravíme si 12 formiček na muffiny, případně muffinový plech. Listové těsto je samo o sobě dost tučné, takže není potřeba nic vymazávat.
  2. Rajčátka překrájíme naplocho na poloviny, rozložíme řeznou stranou nahoru natěsno na plech vystlaný pečícím papírem nebo fólií.
  3. Zastříkneme olivovým olejem (nejlépe to jde z lahvičky s mechanickým rozprašovačem) a balzamikem, posolíme a posypeme jehličkami rozmarýnu. Jestli rajčátka nejsou úplně vyzrálá, tak je i trochu pocukrujeme. 
  4. Troubu stáhneme na 110-120°C a pečeme (spíš tedy sušíme) asi čtyři hodiny. Rajčátka by měla zůstat červená a ještě lehce měkká, nechceme je úplně vysušit, protože se budou ještě péct jako součást koláčků.
  5. Hotová rajčátka sesypeme do misky, promícháme s bazalkovými listy (větší natrháme na menší kousky) a přikryjeme, aby bazalka zavadla.
  6. Teplotu v troubě zvýšíme na 210°C.
  7. Z plátu těsta nakrájíme 12 kusů - půjde o obdélníky, které se ale dají v ruce roztáhnout tak, aby hezky vystlaly jednotlivé důlky na muffiny.
  8. Na dno každé těstem vystlané formičky dáme několik rajčátek, na ně nadrobíme sýr, potom ještě pár rajčátek a nakonec posypeme lístky tymiánu.
  9. Pečeme přibližně 20 minut - jakmile vykukující těsto zezlátne, je upečeno.
  10. Koláčky jsou nejlepší ještě teplé, chutnají ale i druhý den zastudena. 

Výživové hodnoty na 1 koláček (ze dvanácti):

Kcal: 126, bílkoviny: 3,5g, sacharidy: 11,0, z toho cukry: 2,4g, tuky: 7,4g, z toho nasycené MK: 4,5g

Výživové hodnoty na 1 koláček - varianta s fetou:

Kcal: 147, bílkoviny: 4,5g, sacharidy: 10,7, z toho cukry: 2,1g, tuky: 9,4g, z toho nasycené MK: 5,5g