Úvodní stránka » RECEPTY » Kořeněné zeleninové chipsy

Kořeněné zeleninové chipsy

Na tyhle chipsy se dají využít i jiné druhy zeleniny (celer, pastinák, mrkev) a udělat se dají i z brambor (plátky je potřeba na chvíli namočit do studené vody, aby pustily škrob), ale kombinace v tomto receptu je podzimní, a to i svojí barevností. I když jsou chipsy zeleninové a pomalu sušené v troubě, tak jejich energie není zanedbatelná, nicméně z porovnání s klasickými brambůrkami vycházejí jako jasný vítěz (především kvůli obsahu vlákniny a antioxidantů) a navíc jsou chuťově velmi výrazné, takže se jich najednou zase tolik nesní. 

Příprava je jednoduchá a práci si navíc lze velmi zjednodušit, když pro nakrájení plátků využijeme speciální plátkovací struhadlo, tzv. mandolínu (já mám tuhle jednoduchou verzi od Tescomy s keramickým nožem, ale existuje jich, samozřejmě, mnohem víc druhů), protože je to rychlé a plátky budou mít víceméně stejnou tloušťku. Ale protože ne každá trouba peče ve všech místech úplně rovnoměrně, je dobré v druhé půlce pečení/sušení být někde poblíž, chipsy občas zkontrolovat a případně odebrat ty už hotové (jestli použijete stejné druhy zeleniny, jako já, tak nejdřív je logicky hotová cuketa, potom dýně a nakonec řepa).

Teplota sušení max 120°C jednak zajistí, že chipsy nebudou přepálené a hořké (což může být výsledek sušení za vysoké teploty), a současně nebudou obsahovat potenciálně karcinogenní akrylamid (ten vzniká v mnoha potravinách, kterése připravují při teplotách nad 120°C a jsou bohaté na tzv. redukující, neboli jednoduché cukry a aminokyselinu asparagin).  

 Potřebujeme (na množství na obrázku, což je cca 150g):

  • menší červenou řepu (asi 250g)
  • menší pevnou cuketu (asi 250g)
  • půlku menší dýně, např. Hokkaidó (taky asi 250g)
  • 30g olivového oleje
  • lžíci (asi 10g) červené kari pasty (můžete si udělat vlastní, např. podle tohoto receptu, nebo koupit už hotovou, určitě v asijských krámcích, ale i třeba v TESCu nebo Albertu)
  • 2 větší stroužky česneku, resp.podle chuti
  • drcená fenyklová semínka
  • čerstvý tymián (nemusí být)
  • sůl podle chuti

 Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 120°C.
  2. Cuketu omyjeme, dýni naporcujeme a vydlabeme semínka (loupací druhy ještě navíc oloupeme), řepu oloupeme (doporučuji latexové rukavice, já používám pár z autolékárničky po expiraci :))
  3. Zeleninu nakrájíme na plátky tlusté cca 3-5 mm, každý druh dáme do samostatné misky.
  4. Cuketa: plátky prosolíme a necháme chvilku stát, aby pustily přebytečnou vodu. Potom osušíme a promícháme s rozmačkaným česnekem a lžící (10g) oleje.
  5. Řepa: promícháme s drceným fenyklem, odrhnutými lístky tymiánu, špetkou soli a lžící oleje.
  6. Dýně: promícháme se lžící kari pasty a lžící oleje.
  7. Kořeněné plátky rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií (uvedené množství zeleniny vyjde zhruba co druh, to jeden plech) a strčíme do trouby. Celkový čas pečení/sušení je asi hodina, ale zhruba od čtyřicáté minuty doporučuji průběžnou kontrolu (viz výše). V mém případě zůstala v troubě nejdéle řepa, asi 90 minut, ovšem čím tlustší plátky,tím delší doba sušení.
  8. Hotovo. Chipsy je nejlepší konzumovat hned po dopečení, to jsou krásně křupavé. Do druhého dne lehce povolí, což není na závadu, evt. se dají vysypat na plech a ještě trochu prohřát v troubě. Ale myslím, že toto nebudete muset řešit :) 

Výživové hodnoty na chipsy z řepy v množství podle receptu (cca 60g):

Kcal: 195, bílkoviny: 3,9g, sacharidy: 23,9g, z toho cukry: 17,4g, tuky: 9,4g

Výživové hodnoty na chipsy z dýně v množství podle receptu (cca 75g):

Kcal: 190, bílkoviny: 4,7g, sacharidy: 23,7g, z toho cukry: cca 11g (záleží na vyzrálosti dýně), tuky: 10,5g

Výživové hodnoty na chipsy z cukety v množství podle receptu (cca 25g):

Kcal: 151, bílkoviny: 4,3g, sacharidy: 10,8g, z toho cukry: 5,5g, tuky: 9,8g