Kořeněné zeleninové chipsy
Na tyhle chipsy se dají využít i jiné druhy zeleniny (celer, pastinák, mrkev) a udělat se dají i z brambor (plátky je potřeba na chvíli namočit do studené vody, aby pustily škrob), ale kombinace v tomto receptu je podzimní, a to i svojí barevností. I když jsou chipsy zeleninové a pomalu sušené v troubě, tak jejich energie není zanedbatelná, nicméně z porovnání s klasickými brambůrkami vycházejí jako jasný vítěz (především kvůli obsahu vlákniny a antioxidantů) a navíc jsou chuťově velmi výrazné, takže se jich najednou zase tolik nesní.
Příprava je jednoduchá a práci si navíc lze velmi zjednodušit, když pro nakrájení plátků využijeme speciální plátkovací struhadlo, tzv. mandolínu (já mám tuhle jednoduchou verzi od Tescomy s keramickým nožem, ale existuje jich, samozřejmě, mnohem víc druhů), protože je to rychlé a plátky budou mít víceméně stejnou tloušťku. Ale protože ne každá trouba peče ve všech místech úplně rovnoměrně, je dobré v druhé půlce pečení/sušení být někde poblíž, chipsy občas zkontrolovat a případně odebrat ty už hotové (jestli použijete stejné druhy zeleniny, jako já, tak nejdřív je logicky hotová cuketa, potom dýně a nakonec řepa).
Teplota sušení max 120°C jednak zajistí, že chipsy nebudou přepálené a hořké (což může být výsledek sušení za vysoké teploty), a současně nebudou obsahovat potenciálně karcinogenní akrylamid (ten vzniká v mnoha potravinách, kterése připravují při teplotách nad 120°C a jsou bohaté na tzv. redukující, neboli jednoduché cukry a aminokyselinu asparagin).
Potřebujeme (na množství na obrázku, což je cca 150g):
- menší červenou řepu (asi 250g)
- menší pevnou cuketu (asi 250g)
- půlku menší dýně, např. Hokkaidó (taky asi 250g)
- 30g olivového oleje
- lžíci (asi 10g) červené kari pasty (můžete si udělat vlastní, např. podle tohoto receptu, nebo koupit už hotovou, určitě v asijských krámcích, ale i třeba v TESCu nebo Albertu)
- 2 větší stroužky česneku, resp.podle chuti
- drcená fenyklová semínka
- čerstvý tymián (nemusí být)
- sůl podle chuti
Postup:
- Předehřejeme troubu na 120°C.
- Cuketu omyjeme, dýni naporcujeme a vydlabeme semínka (loupací druhy ještě navíc oloupeme), řepu oloupeme (doporučuji latexové rukavice, já používám pár z autolékárničky po expiraci :))
- Zeleninu nakrájíme na plátky tlusté cca 3-5 mm, každý druh dáme do samostatné misky.
- Cuketa: plátky prosolíme a necháme chvilku stát, aby pustily přebytečnou vodu. Potom osušíme a promícháme s rozmačkaným česnekem a lžící (10g) oleje.
- Řepa: promícháme s drceným fenyklem, odrhnutými lístky tymiánu, špetkou soli a lžící oleje.
- Dýně: promícháme se lžící kari pasty a lžící oleje.
- Kořeněné plátky rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií (uvedené množství zeleniny vyjde zhruba co druh, to jeden plech) a strčíme do trouby. Celkový čas pečení/sušení je asi hodina, ale zhruba od čtyřicáté minuty doporučuji průběžnou kontrolu (viz výše). V mém případě zůstala v troubě nejdéle řepa, asi 90 minut, ovšem čím tlustší plátky,tím delší doba sušení.
- Hotovo. Chipsy je nejlepší konzumovat hned po dopečení, to jsou krásně křupavé. Do druhého dne lehce povolí, což není na závadu, evt. se dají vysypat na plech a ještě trochu prohřát v troubě. Ale myslím, že toto nebudete muset řešit :)
Výživové hodnoty na chipsy z řepy v množství podle receptu (cca 60g):
Kcal: 195, bílkoviny: 3,9g, sacharidy: 23,9g, z toho cukry: 17,4g, tuky: 9,4g
Výživové hodnoty na chipsy z dýně v množství podle receptu (cca 75g):
Kcal: 190, bílkoviny: 4,7g, sacharidy: 23,7g, z toho cukry: cca 11g (záleží na vyzrálosti dýně), tuky: 10,5g
Výživové hodnoty na chipsy z cukety v množství podle receptu (cca 25g):
Kcal: 151, bílkoviny: 4,3g, sacharidy: 10,8g, z toho cukry: 5,5g, tuky: 9,8g