Kozí sýr s brusinkami a ořechy

Jednoduchá úprava čerstvého kozího sýra, která se dá použít buď jako předkrm, případně jako opravdu dobrá pomazánka. Jediná menší komplikace spočívá v tom, že směs sýra, jogurtu, ořechů a brusinek je mnohem lepší po uležení (ideálně přes noc) - v lednici pak ale vydrží i tři dny (pokud ji ovšem dřív nesníte). Receptu obsahuje jen čtyři ingredience, myslím, že není potřeba ani žádné dochucení. Pokud ano, volila bych špetku soli, čerstvě mletého pepře nebo kapku citronové šťávy. Ale spíš nic. 

Sýr míchám s jogurtem - dobře se mi osvědčila Hollandia, ale s okapanou syrovátkou. Dělám to tak, že kelímky v lednici skladuji (v rozporu s doporučením výrobce) vzhůru nohama. Takto se jogurt zahustí a pustí ještě dost syrovátky. Pokud potřebujeme řidší konzistenci, tak obsah kelímku po otevření prostě promícháme. Pokud ale chceme hustší jogurt, tak syrovátku slijeme (a vypijeme!). Samozřejmě by šel použít třeba bílý řecký jogurt Milko, ale ten je trochu kyselejší.

Potřebujeme (na cca 6 porcí):

  • 200 g čerstvého kozího sýra (okolo 40% sušiny a 45% tuku v sušině)
  • 200g hustého jogurtu, ideálně Hollandie, se slitou syrovátkou
  • 50g sušených brusinek
  • 50g nahrubo posekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Brusinky a posekané ořechy na chvilku namočíme do teplé vody, potom slijeme a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou.
  2. Kozí sýr vidličkou dohladka smícháme s jogurtem a potom přidáme ořechy a brusinky. Případně dochutíme, ale nejspíš to nebude potřeba. 
  3. Výsledná směs je celkem  řídká; po uležení ovšem část tekutiny do sebe natáhnou ořechy a brusinky a výsledek bude poměrně kompaktní a lahodný.

Výživové hodnoty na 1 porci (z šesti) - cca 100g:

Kcal: 157, bílkoviny: 6,2g, sacharidy: 8,5, z toho cukry: 6,6g, tuky: 10,9g, z toho nasycené MK: 4,4g