Králík se zázvorem a šalvějí
Králičího masa se u nás údajně zkonzumuje asi 2kg na osobu ročně, většina pravděpodobně na venkově (sladkovodních ryb, podle údajů MZ, sníme průměrně jen 1,4kg). Je to škoda, protože králičí maso je opravdu dobré a z výživového hlediska má samá pozitiva - lehká stravitelnost, nízký obsah tuku (kolem 5%), naopak vysoký obsah bílkovin (přes 20g na 100g masa), fosfor, vápník, zinek, vitaminy řady B. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody má králičí maso nízkou energetickou hodnotu, okolo 130 kcal na 100g. Králičí maso se pečením může vysušit, proto se někdy špikuje. Ovšem v tomto receptu se králík v troubě dusí a výsledek je voňavý a šťavnatý.
Ke králíkovi jsem se odhodlávala poměrně dlouho, i když jse ho předtím několikrát jedla a vím, že mi chutná. Ale přeci jen ta půlmetrová hubená věc je pro někoho, kdo nemá na venkově babičku s králíkárnou, ne úplně komfortní ("Vejde se mi vůbec do lednice?" - vešel; jen jsem ho musela trochu ohnout). Trochu náročnější je porcování, ale s kvalitními nůžkami na drůbež se dá zvládnout a nároky na šikovnost i sílu je srovnatelné např. s porcováním dýně. Z králíka obvyklé velikosti dostaneme 6 porcí.
Potřebujeme (na 6 porcí):
- 1 králík, vykuchaný
- 10g olivového oleje
- 20g anglické slaniny nebo tlustých okrajů od sušené šunky
- 50g čerstvého zázvoru, najemno nastrouhaného
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- 10 kuliček jalovce, rozdrcených
- 15 lístků šalvěje
- sůl
- půl litru vývaru, zeleninového nebo drůbežího
- čtvrt litru suchého bílého vína
- 20g másla
- petrželka k podávání
Postup:
- Králíka naporcujeme na 6 dílů.
- Jednotlivé porce potřeme olejem a do masa zapracujeme sůl a jalovec. Potom jednotlivé porce z obou stran potřeme nastrouhaným zázvorem a v pekáčku necháme aspoň půl hodiny odležet.
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Cibuli nakrájíme na klínky, česnek na plátky.
- Do pekáčku přidáme cibuli, česnek, kousky slaniny, šalvěj a odrhnutý tymián.
- Odkrytý pekáček strčíme do trouby na cca 15 minut, potom přilijeme víno a necháme částečně odpařit.
- Zalijeme horkým vývarem asi do dvou třetin výšky masa, přiklopíme, troubu stáhneme na 160°C a pečeme/dusíme doměkka - trvá to asi hodinu a půl.
- Teď záleží na tom, kolik chceme mít šťávy - pokud nám vyhovuje její množství v pekáčku, tak ji už jen evt. dosolíme a zjemníme máslem.
- Pokud chceme mít šťávy méně, zato s výraznější chutí, tak ji z pekáčku odebereme a varem zredukujeme (a pak přidáme máslo).
- Podáváme posypané petrželkou; jako příloha může být buď jen čerstvá bageta, nebo těstoviny, nejlépe typu fettuccine nebo tagliatelle (zkrátka širší nudle).
Výživové hodnoty na 1 porci (ze šesti):
Kcal: 223, bílkoviny: 28g, sacharidy: 7,2, z toho cukry: 4,6g, tuky: 9g