P1030467.jpgKrálík se zázvorem a šalvějí  

Králičího masa se u nás údajně zkonzumuje asi 2kg na osobu ročně, většina pravděpodobně na venkově  (sladkovodních ryb, podle údajů MZ, sníme průměrně jen 1,4kg). Je to škoda, protože králičí maso je opravdu dobré a z výživového hlediska má samá pozitiva - lehká stravitelnost, nízký obsah tuku (kolem 5%), naopak vysoký obsah bílkovin (přes 20g na 100g masa), fosfor, vápník, zinek, vitaminy řady B.  Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody má králičí maso nízkou energetickou hodnotu, okolo 130 kcal na 100g. Králičí maso se pečením může vysušit, proto se někdy špikuje. Ovšem v tomto receptu se králík v troubě dusí a výsledek je voňavý a šťavnatý.

Ke králíkovi jsem se odhodlávala poměrně dlouho, i když jse ho předtím několikrát jedla a vím, že mi chutná. Ale přeci jen ta půlmetrová hubená věc je pro někoho, kdo nemá na venkově babičku s králíkárnou, ne úplně komfortní ("Vejde se mi vůbec do lednice?" - vešel; jen jsem ho musela  trochu ohnout). Trochu náročnější je porcování, ale s kvalitními nůžkami na drůbež se dá zvládnout a nároky na šikovnost i sílu je srovnatelné např. s porcováním dýně. Z králíka obvyklé velikosti dostaneme 6 porcí.

 

 Potřebujeme (na 6 porcí):

  • 1 králík, vykuchaný
  • 10g olivového oleje
  • 20g anglické slaniny nebo tlustých okrajů od sušené šunky
  • 50g čerstvého zázvoru, najemno nastrouhaného
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • 10 kuliček jalovce, rozdrcených
  • 15 lístků šalvěje
  • sůl
  • půl litru vývaru, zeleninového nebo drůbežího
  • čtvrt litru suchého bílého vína
  • 20g másla
  • petrželka k podávání

Postup:

  1. Králíka naporcujeme na 6 dílů.
  2. Jednotlivé porce potřeme olejem a do masa zapracujeme sůl a jalovec. Potom jednotlivé porce z obou stran potřeme nastrouhaným zázvorem a  v pekáčku necháme aspoň půl hodiny odležet.
  3. Troubu předehřejeme na 200°C.
  4. Cibuli nakrájíme na klínky, česnek na plátky.  
  5. Do pekáčku přidáme cibuli, česnek, kousky slaniny, šalvěj a odrhnutý tymián.
  6. Odkrytý pekáček strčíme do trouby na cca 15 minut, potom přilijeme víno a necháme částečně odpařit.
  7. Zalijeme horkým vývarem asi do dvou třetin výšky masa, přiklopíme, troubu stáhneme na 160°C a pečeme/dusíme doměkka - trvá to asi hodinu a půl.
  8. Teď záleží na tom, kolik chceme mít šťávy - pokud nám vyhovuje její množství v pekáčku, tak ji už jen evt. dosolíme a zjemníme máslem.
  9. Pokud chceme mít šťávy méně, zato s výraznější chutí, tak ji z pekáčku odebereme a varem zredukujeme (a pak přidáme máslo).
  10. Podáváme posypané petrželkou; jako příloha může být buď jen čerstvá bageta, nebo těstoviny, nejlépe typu fettuccine nebo tagliatelle (zkrátka širší nudle).

Výživové hodnoty na 1 porci (ze šesti):

Kcal: 223, bílkoviny: 28g, sacharidy: 7,2, z toho cukry: 4,6g, tuky: 9g