Krůta s rajčaty, bazalkou a parmazánem
Rychlá a vděčná úprava krůtího masa. Ovšem použít se dá třeba i libové vepřové, kuřecí nebo maso z králíka. Ostatní ingredience máte pravděpodobně doma: konzervovaná sekaná rajčata a parmazán jsou položky, jejichž pomocí se dá vykouzlit, případně vylepšit, mnoho různých jídel. Pak už jen čerstvá bazalka - ta se taky hodí skoro vždycky.
Kdo má rád olivy, může jich ke konci vaření pár přidat.
Potřebujeme (na 4-5 porcí):
- 500g krůtích prsou bez kůže
- 25g řepkového nebo olivového oleje
- čerstvý nebo sušený tymián, případně namíchané provensálské koření
- 1 paličku česneku (resp. podle chuti)
- 100g pórku, případně bílých částí jarní cibulky
- 400g konzerva sekaných rajčat
- 10g másla
- čerstvou bazalku podle chuti
- 80g parmazánu, škrabkou na brambory naloupaného na hoblinky
- sůl, cukr a případně trochu citronové šťávy na dochucení
Postup:
- Krůtu nakrájíme na nudličky, smícháme s 2/3 oleje a lístky tymiánu. Necháme chvilku odležet.
- Odložíme si 3 menší stroužky česneku. Zbylý česnek, pórek/cibulku a případně olivy nakrájíme na plátky.
- Na pánvi opečeme do měkka krůtí maso, dáme stranou a udržujeme v teple.
- Na zbylém oleji opečeme česnek a pórek/cibulku. Přidáme plechovku rajčat a necháme trochu odvařit. Osolíme, případně dotáhneme trochou cukru.
- Do pánve přidáme krůtí nudličky a olivy, chvilku prohřejeme.
- Do hotového přidáme prolisovaný zbytek česneku a pro zjemnění máslo - už nevaříme.
- Nakonec vmícháme nahrubo natrhanou bazalku a posypané parmazánem servírujeme - jako příloha se hodí buď jen pečivo, gnocchi nebo těstoviny. A ideálně ještě sklenička lehčího bílého vína.
Výživové hodnoty v jedné porci ze 4 (bez oliv):
Kcal: 344, bílkoviny: 39g, sacharidy: 11,8g, z toho cukry: 0,7g, tuky: 15,8g
Výživové hodnoty v jedné porci z 5 (bez oliv):
Kcal: 275, bílkoviny: 31,3g, sacharidy: 9,5g, z toho cukry: 0,6g, tuky: 12,6g