Úvodní stránka » RECEPTY » Krůta s rajčaty, bazalkou a parmazánem

Krůta s rajčaty, bazalkou a parmazánem

Rychlá a vděčná úprava krůtího masa. Ovšem použít se dá třeba i libové vepřové, kuřecí nebo maso z králíka. Ostatní ingredience máte pravděpodobně doma: konzervovaná sekaná rajčata a parmazán jsou položky, jejichž pomocí se dá vykouzlit, případně vylepšit, mnoho různých jídel. Pak už jen čerstvá bazalka - ta se taky hodí skoro vždycky.

Kdo má rád olivy, může jich ke konci vaření pár přidat.

 Potřebujeme (na 4-5 porcí):

    • 500g krůtích prsou bez kůže 
    • 25g řepkového nebo olivového oleje 
    • čerstvý nebo sušený tymián, případně namíchané provensálské koření
    • 1 paličku česneku (resp. podle chuti)
    • 100g pórku, případně bílých částí jarní cibulky
    • 400g balení konzervovaných sekaných rajčat
    • 10g másla
    • čerstvou bazalku podle chuti
    • 80g parmazánu, škrabkou na brambory naloupaného na hoblinky
    • sůl, cukr a případně trochu citronové šťávy na dochucení

 Postup:

  1. Krůtu nakrájíme na nudličky, smícháme s 2/3 oleje a lístky tymiánu. Necháme chvilku odležet.
  2. Odložíme si 3 menší stroužky česneku. Zbylý česnek, pórek/cibulku a případně olivy nakrájíme na plátky.
  3. Na pánvi opečeme do měkka krůtí maso, dáme stranou a udržujeme v teple.
  4. Na zbylém oleji opečeme česnek a pórek/cibulku. Přidáme plechovku rajčat a necháme trochu odvařit. Osolíme, případně dotáhneme trochou cukru.
  5. Do pánve přidáme krůtí nudličky a olivy, chvilku prohřejeme.
  6. Do hotového přidáme prolisovaný zbytek česneku a pro zjemnění máslo - už nevaříme.
  7. Nakonec vmícháme nahrubo natrhanou bazalku a posypané parmazánem servírujeme - buď s pečivem, nebo gnocchi či těstovinami. Ideálně ještě se skleničkou lehčího bílého vína.

 

Výživové hodnoty v jedné porci ze 4 (bez oliv):

Kcal: 344, bílkoviny: 39g, sacharidy: 11,8g, z toho cukry: 0,7g, tuky: 15,8g

Výživové hodnoty v jedné porci z 5 (bez oliv):

Kcal: 275, bílkoviny: 31,3g, sacharidy: 9,5g, z toho cukry: 0,6g, tuky: 12,6g