Úvodní stránka » RECEPTY » Krůta se sušenými rajčaty a krémovým sýrem

Krůta se sušenými rajčaty a krémovým sýrem 

Tahle krůta je dobrou ilustrací pořekadla "Hlad je nejlepší kuchař". Po návratu z dovolené a poněkud impulzívním nákupu ovlivněném přeletem nad sedmi časovými pásmy jsem potřebovala rychle něco uvařit k večeři. Čerstvá krůtí prsa a skoro prázdná lednice. Ale protože "Štěstí přeje připraveným", přece jen v ní bylo několik mých evergreenů, konkrétně sušená rajčata v oleji a cream cheese. A bylinky na lodžii díky obětavému zalévání rodiny a kamarádek přestály i letošní rekordní vedra. Výsledek Vám předkládám - je to rychlé a dobré. A podle toho, jak velké porce a jakou přílohu zvolíte, servírujte k obědu či večeři. Jen je potřeba mít na paměti, že omáčka po vychladnutí docela ztuhne, zhruba na konzistenci pudinku. Na chuti tím nijak neztratí, a po zahřátí samozřejmě znovu povolí do původní hustě tekuté podoby, ale ta proměna mne docela pobavila, tak raději upozorňuji předem.

 Potřebujeme (na 4 porce):

    • 500g krůtích prsou bez kůže (nebo jiného vhodného masa)
    • 40g oleje ze sušených rajčat
    • 70g sušených rajčat, okapaných a nakrájených na větší kousky
    • 200g krémového sýra (já jsem použila Linessa Cream Cheese Light)
    • čerstvý nebo sušený tymián, trocha rozmarýnu, případně namíchané provensálské koření
    • sůl na případné dochucení

 

Postup:

  1. Krůtí prsa nakrájíme na kousky, promícháme s olejem, rajčaty a kořením. Necháme chvilku odležet.
  2. Maso s rajčaty restujeme (podle velikosti kousků) cca 8-10 minut. Pustí trochu šťávy, kterou zčásti necháme odpařit.
  3. Stáhneme plamen na minimum a k masu přimícháme krémový sýr - zezačátku to vypadá, že se nemá šanci rozpustit, ale působením tepla a jemného promíchávání za chvilku povolí. 
  4. Pokud je výsledná omáčka moc hustá, trochu ji naředíme horkou vodou, je-li málo slaná, dosolíme.
  5. Jako přílohu bych k obědu volila rýži,  večeři třeba kousek bagety (a skleničku vína).

Výživové hodnoty na 1 porci (bez přílohy):

Kcal: 292, bílkoviny: 35,3g, sacharidy: 3,2g, z toho cukry: 2,9g, tuky: 15,2g, z toho nasycené MK: 2g