Krůtí slider se sušenými rajčaty a parmazánem

Když jsem se po několika letech rozhodla investovat do kuchyňského robotu KitchenAid, začala jsem v kuchyni experimentovat s mletým masem. A tyhle malé hamburgery (těm malým, s průměrem okolo 7,5 cm, se říká spíš slidery) z krůtího masa jsou skvělé! Nejlepší jsou, samozřejmě, hned zatepla, ale dají se použít i druhý den zastudena jako sytější svačina nebo lehčí oběd. Maso je nejlepší namlít si doma (já mám třeba tenhle nástavec na KitchenAid), protože potom člověk najisto ví, co v mleté směsi má, ale krůtí prsa se dají koupit už namletá (nebo vám je na přání namelou v řeznictví). 

Přidáním parmazánu krůtě dodáme extra chuť, a taky extra porci bílkovin. Sušená rajčata včetně oleje zase přidají na šťavnatosti i barvě. 

Tyhle malé hamburgery se dají jíst jen tak, zatepla i zastudena, ale lepší je zkompletovat je do hamburgerové bulky (koupené, nebo doma jednoduše upečené podle tohoto receptu) s oblohou, která ještě rozvíjí jejich chuť.


Potřebujeme
(na 12 sliderů, což je 6 plnohodnotných obědových porcí):

  • 750g krůtích prsou bez kosti a kůže 
  • 75g jemně strouhaného parmazánu 
  • 75g okapaných sušených rajčat, nakrájených na menší kousky
  • 45g oleje ze sušených rajčat
  • podle chuti (nejlépe čerstvý) tymián, odrhnutý
  • asi 5g soli (další je v přidaném parmazánu)
  • 15g olivového nebo řepkového oleje na opečení

K servírování:

  • hrst rukoly, případně bazalkových listů nebo natrhané listy ledového či římského salátu
  • 60g černých oliv bez pecky, nakrájených na kolečka
  • 60g plochých hoblin parmazánu, naloupaných škrabkou na sýr nebo brambory
  • 80g červeného pesta (domácího podle receptu tady, nebo kupovaného)
  • 12 menších hamburgerových bulek (koupených, nebo upečených doma)

Postup:

  1. Pokud si budeme mlít maso doma, tak ho nakrájíme na malé kousky vhodné do konkrétního mlýnku (případné viditelné kousky tuku odstraníme) a dvakrát po sobě pomeleme na nástavci s většími oky. .
  2. Umleté maso smícháme s parmazánem, kousky rajčat, olejem a tymiánem. Směs nejlépe rukama dobře propracujeme, aby se všechny ingredience hezky propojily. 
  3. Masovou směs rozdělíme na 12 stejných dílů (každý cca 75g), každý zpracujeme do kompaktní kuličky a smáčkneme do placky o výšce cca 2 cm a průměru 7,5cm. Ideální je použít pěchovací kulaté formičky na předkrmy (já používám ty na obrázku).
  4. Rozehřejeme gril, případně troubu na asi 210°C.
  5. Na větší nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, vložíme hamburgery (na velkou pánev se vejdou všechny, jinak je připravíme nadvakrát), trochu stáhneme plamen (stupeň 7 z devíti možných) a opékáme 2,5 minuty z každé strany. Hotové přikryjeme poklicí, případně přetáhneme alobalem a necháme ještě 5-10 minut mimo vařič odpočinout.
  6. V troubě či pod grilem trochu opečeme naplocho rozkrojené hamburgerové bulky (řeznou plochou nahoru).
  7. V pánvi u hamburgerů se pravděpodobně vytvořilo trochu šťávy - opatrně ji slijeme do mističky.
  8. Spodní část bulky pomažeme lžičkou červeného pesta a poklademe lístky rukoly či bazalky. Na ně položíme hamburger a hned ho pokryjeme hoblinami parmazánu, aby stačily jeho teplem aspoň trochu povolit. Posypeme pár kolečky oliv.
  9. Vrchní část bulky pokapeme trochou šťávy z hamburgerů a přiklopíme.
  10. Máme-li vhodná napichovátka nebo aspoň špejle, tak jimi jednotlivé slidery sešpendlíme. Držet budou ale i bez nich. 
  11. Servírujeme nejlépe ihned.

Výživové hodnoty na 1 kompletní slider:

Kcal: 327, bílkoviny: 23,7g, sacharidy: 24,5g, z toho cukry: 4,7g, tuky: 15g, z toho nasycené MK: 1,1g

Výživové hodnoty na 1 samotný slider:

Kcal: 140, bílkoviny: 18g, sacharidy: 3,3g, z toho cukry: 2,4g, tuky: 6,1, z toho nasycené MK: 0,7g