Úvodní stránka » RECEPTY » Kuskus s mátou a granátovým jablkem

Kuskus s mátou a granátovým jablkem

Rychlý salát s neobvyklým mixem chutí, inspirovaný blízkovýchodní kuchyní. Od původního receptu (v časopise Gurmet) jsem se odchýlila použitím brusinek namísto rozinek namočených v červeném víně - vyzkoušet můžete samozřejmě obě varianty. Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík;  z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3) a C. Granátové jablko je považováno za symbol plodnosti. Jádra i listy totiž mají vysoký obsah rostlinných hormonů prospěšných ženám i mužům. Granátová jablka mají poměrně mnoho různých odrůd. Na trhu jsou nejžádanější ta z Íránu, která mají příjemně voňavou dužninu a obsahují malé množství pecek, některá dokonce nemají pecky téměř žádné. jednotlivé druhy se liší i barvou semen - jejich dužina může být bílá, růžová nebo tmavě červená. Z vlastní zkušenosti bych řekla, že čím výraznější barva, tím i výraznější chuť. V jednom plodu může být až 600 semínek.

 Potřebujeme (na 5 porcí):

  • 300g kuskusu
  • 30g olivového oleje
  • 20g másla
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • 300g červené cibule
  • 10g olivového oleje
  • 80g sušených brusinek
  • 250g semínek z granátového jablka (zhruba z jednoho většího exempláře)
  • čerstvá máta - velká hrst
  • pár lístků čerstvé meduňky (nemusí být)

 Postup:

  1. Brusinky namočíme do horké vody (evt. rozinky do vína).
  2. Kuskus připravíme podle návodu na obalu tak, aby zůstal sypký a načechraný. Neboli je potřeba pohlídat množství přidané tekutiny, kuskus jí do sebe umí natáhnout opravdu hodně, ale výsledkem je potom těžká kompaktní kaše. Já jsem suchý kuskus promíchala s olejem, zalila vroucím osoleným vývarem, nechala chvilku stát, potom přidala máslo a na mírném plameni chvilku míchala a čechrala.
  3. Cibuli nakrájíme na větší kusy a na 10g oleje opékáme na mírném plameni dozlatova.
  4. Cibuli přimícháme ke kuskusu, přidáme brusinky/rozinky a natrhanou mátu, případně i trochu meduňky.
  5. Servírujeme posypané semínky granátového jablka a zbytkem máty. 

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 200g):

Kcal: 252,6, bílkoviny: 8,3g, sacharidy: 51,3g, z toho cukry: 10,4g, tuky: 12,3g