Úvodní stránka » RECEPTY » Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

Borůvky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Od jejich sbírání sice bolí záda, ale vynaložené úsilí se mnohonásobně vyplatí. Nejen že jsou borůvky chuťově skvělé - jsou považovány za jednu z nejzdravějších potravin vůbec, a v různých žebříčcích superpotravin se objevují s železnou pravidelností. A není divu - ve 100 gramech obsahují přes 10% doporučené denní dávky vitaminu C, skoro 20% vitaminu K, a mají i vysoký podíl manganu. Mezi superpotraviny jsou ale zařazovány hlavně kvůli svému vysokému obsahu antioxidantů - jde hlavně o jejich barviva, antokyany, plus další fytochemikálie, především polyfenoly.  Antioxidanty umějí bojovat proti volným radikálům v lidském oragnismu, a mohou tak fungovat jako prevence vzniku nejrůznějších chorob, například zánětů, nádorových onemocnění, plicních chorob, poruch imunity a dalších.

Protože tenhle koláč obsahuje borůvek opravdu hodně, je vlastně skoro lékem. A jedna 200g porce poránu dovede den hezky nastartovat! 

 Potřebujeme (na 1 standardní velký plech):

  • 300g mouky, nejlépe špaldové. Těsto vykyne, i když použijeme výhradně mouku celozrnnou.
  • 20-25g droždí
  • cca 80ml teplého mléka
  • 35g třtinového cukru
  • 40g másla pokojové teploty
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 350ml polotučného mléka
  • sáček vanilkového pudinku (37g)
  • 250g vanička netučného tvarohu, který necháme vykapat 
  • 250g vanička polotučného tvarohu, který necháme vykapat
  • kilo borůvek
  • 100g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 40g třtinového cukru

Postup:

  1. Ze dvou lžic mouky, 35g cukru, 80ml mléka a droždí vymícháme hladkou kašičku a dáme na teplé místo kynout - směs by měla zhruba zdvojnásobit svůj objem.
  2. V míse smícháme zbylou mouku, sůl, vejce a změklé máslo, vlijeme kvásek a zpracujeme na hladké, jen lehce lepivé těsto. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a dáme kynout - zase na tak dlouho, než těsto dvojnásobně nabyde.
  3. Dáme předehřívat troubu na 200°C. Velký plech vyložíme pečícím papírem nebo fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  4. Z 350ml mléka a pudinkového prášku uvaříme hustší pudink, který dohladka vymícháme se 100g cukru a oběma tvarohy.
  5. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, vyválíme, případně jen vytvarujeme v ruce a rozprostřeme po celé ploše plechu.
  6. Na těsto rozetřeme pudinkovo-tvarohový krém, posypeme borůvkami a ty poprášíme mletými mandlemi smíchanými s cukrem. Variantou je posyp standardní drobenkou; v tomto případě budou výživové hodnoty trochu odlišné.
  7. Koláč pečeme přibližně 30 minut.

Výživové hodnoty ve 100 gramech:

Kcal: 176, bílkoviny: 6,7g, sacharidy: 24,1g, z toho cukry: 11,2g, tuky: 5,3g