Úvodní stránka » RECEPTY » Levandulové sušenky

Levandulové sušenky

Pěstování levandule má největší tradici asi v Provence, kde její políčka jednak zkrášlují krajinu, lisuje se z ní olej nebo vyrábějí parfémy. U nás začal levanduli (na naše poměry ve velkém) pěstovat Lukáš Drlík z Bezděkova blízko Zábřehu na Moravě. Bere to vážně, pěstování levandule pravidelně konzultuje ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci s Karlem Duškem, jedním z největších odborníků na levanduli v Česku, který mimo jiné vyšlechtil vlastní odrůdu. Lukáš Drlík má praxi z pohostinství, s přítelkyní provozuje Levandulovou kavárnu a levanduli chce využívat hlavně jako přísadu do jídla. Už teď z ní vyrábí sirupy, peče zákusky, nechává vyrábět kosmetiku nebo bylinku přidává i do kávy.

A já od loňska shodou okolností peču tyhle jednoduché levandulové sušenky. Nejsou sice nijak super dietní, ale krásně voní levandulí a máslem a když si jich člověk dá pár, tak nijak zásadně nezhřeší a ještě si pochutná. A hezky zabalené mohou posloužit jako dárek.

Potřebujeme (na cca 130 malých sušenek):

  • 225g špaldové mouky
  • 60g bramborového škrobu
  • 100g změklého másla
  • 50g cream cheese (např. Goldessa Light, Philadelphia ap.)
  • 100g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • nastrouhanou kůru z jednoho biocitronu
  • lžíci citronové šťávy 
  • lžíci (asi 2,5 - 3g) levandulových květů. Pozor! Větší množství levandule dá sušenkám mýdlovou příchuť!

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C.
  2. Ze všech přísad kromě levandule vytvoříme hladké těsto, nakonec zapracujeme i levanduli.
  3. Těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého uděláme váleček cca 3cm v průměru. Válečky zabalíme do kuchyňské fólie a na zhruba 20 minut dáme zatuhnout na mrazák.
  4. Z tuhých válečků krájíme asi půlcentimetrová kolečka a klademe je na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií. Mezi kolečky musí zůstat trochu místa, protože během pečení lehce nabudou.
  5. Z uvedené dávky vyjdou dva až tři plechy koleček - kdo má troubu s víceúrovňovým pečením, peče najednou, v opačném případě postupně. Každopádně sušenky by v troubě měly pobýt zhruba 15-20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Pokud se nebudou propékat rovnoměrně, doporučuji ty už hotové odebrat a zbytek v troubě ještě minutku nechat.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 477, bílkoviny: 6,2g, sacharidy: 67,1g, z toho cukry: 20,9g, tuky: 20,2g 

Přibližné výživové hodnoty na 1 sušenku (z celkových 130):

Kcal: 17, bílkoviny: 0,2g, sacharidy: 2,4g, z toho cukry: 0,8g, tuky: 0,7g