OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Linecká kolečka

Linecká kolečka 

Jeden z našich tradičních rodinných receptů - kolečka podle něj pekla už moje prababička. Použitím škrobu a relativně malým množstvím másla vznikne sušší varianta tradičního lineckého pečiva. Když se ale kolečka rozleží, tak marmeláda těsto hezky zvláční, chutě se propojí a vznikne poměrně návyková záležitost. Já je na Vánoce peču rovnou ze dvou, někdy i dvou a půl dávek těsta, protože zájemců každý rok přibývá ...  

Oproti původnímu receptu nejraději používám brusinkový džem Lingonsylt z IKEA. Sice je potřeba ho propasírovat skrz sítko, abychom odstranili slupky a zrníčka, ale tenhle zbytek se dá zamíchat třeba do jogurtu či tvarohu. Lingonsylt je tak akorát kyselý, konzistence taky dobrá, a navíc tenhle džem obsahuje překvapivě málo cukru (35g na 100g, normální džemy či marmelády mívají běžně přes 50g).

Kolečka se dají bez problémů vyrobit i v bezlepkové verzi - namísto pšeničné mouky se dá použít směs různých přirozeně bezlepkových variant, vyzkoušenou mám směs bezlepkové ovesné (kterou si vyrábím v mixéru z certifikovaných bezlepkových vloček), pohankové, kukuřičné a rýžové. S těstem se dobře pracuje, je tvárné a jen minimálně lepí, jen je potřeba ho nechat chvíli odpočinout v lednici a pak ho zpracovávat po částech. Kdyby těsto ke konci už bylo sušší než na začátku, pomůže, když ho propracujete s kouskem másla. Na pečení tohoto cukroví nepoužívám horkovzduch; logisticky to vychází tak, že zatímco se v troubě peče jeden plech, stihnu tak akorát naplnit druhý.  

Potřebujeme (na přibližně 50 kousků):

  • 150g polohrubé mouky (lze i napůl se špaldovou), případně kombinace pohankové, kukuřičné a rýžové mouky pro bezlepkovou variantu
  • 150g bramborového škrobu
  • 80g másla
  • 90g cukru moučky, případně i o něco míň
  • 2 menší vajíčka
  • 30g sojové moučky (nebo přidat stejné množství mouky)
  • vanilka nebo vanilková esence
  • cca 180g brusinkového nebo jiného kyselejšího džemu.
  • moučkový cukr na závěrečné poprášení

Postup:

  1. Ve food procesoru/míse prošleháme do pěny vejce s cukrem a trochou (3-4cl) horké vody.
  2. Zapracujeme změklé máslo, veškerou mouku, škrob a vanilku. Vypracujeme pevné kompaktní nelepivé těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160 °C.
  4. Z těsta postupně odebíráme větší kusy, které vyválíme na asi 2 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, polovinu s dírou uprostřed.
  5. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 8-10 minut.
  6. Vychladlá kolečka mažeme marmeládou a hned lehce pocukrujeme. Vůbec nevadí, že se marmeláda trochu schová pod popraškem cukru. Až kolečka za pár dní zvlhnou, tak zase vykoukne!  
  7. Tohle cukroví potřebuje několik dní na odležení.

Výživové hodnoty na 1 kolečko:

Kcal: 54,4, bílkoviny: 0,8g, sacharidy: 8,8g, z toho cukry: 4,2g, tuky: 1,8g, z toho nasycené: 0,9g