Úvodní stránka » RECEPTY » Losos zapečený se špenátem a mandlemi

Losos zapečený se špenátem a mandlemi

Jedno z našich tradičních rodinných jídel. Je celkem rychle hotové a ideálně se hodí v případě, kdy chcete pohostit více strávníků a nejste si jisti, že nějaký komplikovanější pokrm s více složkami byste všem stihli naservírovat teplý. Tenhle lososový "štrůdl" stačí nakrájet a ihned podávat. A když zbyde, tak si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.

Potřebujeme (na přibližně 6-8 porcí, ale záleží na velikosti lososového filetu):

  • balení listového těsta, ideálně chlazeného a vyváleného (použila jsem Wewalka, 275g)
  • 650g filetu z lososa, bez kostí a kůže
  • šťáva z půlky citronu
  • 200g čerstvého baby špenátu, případně stejné množství zmrazených špenátových listů
  • 30g česneku, prolisovaného
  • 15g másla
  • 50g mandlí, nakrájených na nudličky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 žloutek
  • vločková sůl na posypání

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 220°C.
  2. Maso z obou stran pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme a necháme stranou odpočinout.
  3. Špentové lístky opláchneme a v cedníku prolijeme větším množstvím vroucí vody. Jakmile zavadnou, propláchneme je studenou a přebytečnou tekutinu vymačkáme. Máme-li špenát zmrazený, necháme ho předem povolit a pouze z něj vymačkáme vodu.
  4. Z posekaných mandlí vybereme větší kousky, cca 20g.
  5. Zbylé kousky mandlí, na kousky nakrájené máslo, prolisovaný česnek a sůl vmícháme do vychladlého špenátu. Nejlépe to jde rukama.
  6. Na plech rozbalíme těsto, necháme ho podložené papírem, v němž bylo zabalené, případně použijeme nepřilnavou pečící fólii.
  7. Do středu těsta vytvoříme cca 10cm široký rovnoměrný pruh ze špenátové směsi. Na koncích necháme trochu místa, aby "štrůdl" šel dobře utěsnit. 
  8. Z lososového filetu odkrojíme okraj, tzv. bříško, tak, abychom dostali hranolek o šířce přibližně 10cm. Ten naaranžujeme na špenát. Protože filet se směrem k ocasu zužuje, ta ho na tého straně nastavíme odkrojeným kusem masa. Cílem je, aby maso po celé délce vytvořilo pokud možno stejně vysoký i široký pruh.  
  9. Okraje těsta pevně přehrneme přes maso, utěsníme vrchní spoj a zahrneme konce.
  10. Závin potřeme žloutkem, posypeme odloženými kousky mandlí a trochou vločkové soli a pečeme přibližně 20 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze šesti):

Kcal: 446, bílkoviny: 28,1g, sacharidy: 18,4g, z toho cukry: 1,5g, tuky: 34g 

Výživové hodnoty na 1 porci (z osmi):

Kcal: 334, bílkoviny: 21,1g, sacharidy: 13,8g, z toho cukry: 1,1g, tuky: 25,5g 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 223, bílkoviny: 14,1g, sacharidy: 9,2g, z toho cukry: 0,8g, tuky: 17g