Makovec bez mouky

Tohle je přirozeně bezlepková varianta makovce - namísto mouky je v něm prostě víc mletého máku a trochu kokosu - a tahle kombinace je chuťově i strukturou úžasná. Těsto je krásně nadýchané a tvarohová poleva s cream cheese a javorovým sirupem to celé korunuje. V těstu jsou pro zvýšení šťavnatosti přidaná strouhaná jablka. Já jsem tam ještě dala nahrubo pokrájené švestky; když je ale nebudete mít, tak je tam prostě nedáte; koláč bude dobrý i bez nich a výživové hodnoty na porci se změní jen celkem nepatrně. 

Mák je nejlepší použít čerstvě umletý - já jsem dlouho kupovala mletý, a i když jsem nikdy nepoužily žádný, který by byl cítit, stejně jsem měla trochu výčitky, že nedělám úplně dobře. Mlít ho ručně v mlýnku se mi ale moc nechtělo. Teď jsem ovšem zjistila, že můj NutriBullet, který mám především na výrobu smoothies a ovocných zmrzlin, utáhne i mák. Hurá! Pokud vám nezbývá, než kupovat mák mletý, snažte se aspoň vybírat co nejčerstvější balení. A otevřený balíček bych radila vzduchotěsně uzavřít a skladovat v mrazáku. 

A ještě k obsahu cukru - na celý koláč (huboký pekáček cca 26 * 33 cm) je použito jen 70g cukru a do polevy 50g javorového sirupu. Zbytek obstarají jablka a přirozenou sladkost dodá i ta trocha kokosu.

Potřebujeme:

  • 250g mletého máku
  • 80g strouhaného kokosu
  • bezlepkový prášek do pečiva 
  • lžičku jedlé sody
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • špetku soli
  • 70g nejlépe třtinového cukru
  • lžičku (i víc) mleté skořice
  • 300g nahrubo nastrouhaných jablek (klidně i se slupkou, pokud vám nezůstane ve větších kusech, tu je lepší sníst)
  • 250g skyru nebo řeckého jogurtu Milko
  • 500g vypeckovaných švestek, nakrájených na větší kusy (nemusí být)
  • 250g netučného tvarohu
  • 200g cream cheese (např. Goldessa Cream Spread Light nebo Philadelphia Light)
  • dalších 100g skyru (celkem to vychází na jeden 350g kelímek)
  • 50ml javorového sirupu 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C. Pekáček o rozměrech cca 26 * 33 cm vyložíme papírem nebo fólií na pečení, případně vymažeme máslem (a vysypeme kokosem).
  2. V míse smícháme mák, kokos, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  3. Z nastrouhaných jablek vymačkáme šťávu (a vypijeme).
  4. Třtinový cukr rozmícháme v asi 5 cl vroucí vody (většina se ho rozpustí) a společně se žloutky vyšleháme, ideálně ve food procesoru. Mám zkušenost, že horká voda šlehání urychlí. Když hmota zbělá, přidáme 250g skyru a už jen lehce promícháme.
  5. Našlehaná vejce přimícháme k sypké směsi v míse, přidáme strouhaná jablka, případně i nakrájené švestky a promícháme.
  6. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a po částech ho vmícháme do těsta.
  7. Vzniklou hmotu vlijeme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut. Pokud by se povrch makovce ke konci pečení měl tendenci připalovat, překryjeme pekáč buď další fólií na pečení, nebo alobalem.
  8. Upečený korpus vyklopíme z pekáčku a necháme trochu vychladnout.
  9. Mezitím si smícháme polevu z tvarohu, cream cheese, skyru a javorového sirupu.
  10. Ještě teplý korpus svrchu pomažeme polevou a koláč necháme úplně (ideálně přes noc) vychladnout.  
  11. Koláč doporučuju uchovávat v lednici (nebo prostě v chladu).

 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 175, bílkoviny: 8g, sacharidy: 15,5g, z toho cukry: 10,2g, tuky: 9,3g, z toho NMK: 3,6g, vláknina 4g, vápník 200mg.