Makovec s tvarohovou náplní

Extra nálož vápníku a celkem dost bílkovin. Vápník z rostlinných zdrojů tělo vstřebává hůře, než ze zdrojů živočišných, což je škoda, protože 100g máku ho obsahuje 1.400mg (pro srovnání: 100g parmazánu cca 1.100mg Ca, ementálu, goudy nebo eidamu cca 800, jogurtu 180, mléka okolo 130mg ve 100g). Vstřebatelnost vápníku podporuje současný příjem hořčíku a nutný je i vitamin D. Výzkumy naznačují, že vápník se lépe vstřebává i díky mléčnému tuku, konkrétně kyselině palmitové (beta palmitát) - v makovci proto máme jogurt i tvaroh.

Pokud v receptu zaměníme ovesné vločky za nějaké bezlepkové, případně dáme rovnou 200g pohankové mouky, získáme přirozeně bezlepkovou verzi.

Potřebujeme:

  • 100g ovesných vloček, pomletých
  • 100g pohankové mouky (nebo jiné)
  • 30g vanilkového proteinového prášku (můžete nahradit moukou; ve 100g koláče bude cca o gram bílkovin méně) 
  • prášek do pečiva (např. ten od dr. Oetkera používá jako nosič kukuřičný škrob, takže je taky bez lepku)
  • mletou skořici podle chuti
  • 125g mletého máku
  • 100g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 500g bílého jogurtu (v receptu použit jeden bílý řecký Milko a zbytek Hollandia)
  • 500g nahrubo nastrouhaných jablek, i se slupkou
  • 50g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 250g netučného tvarohu
  • 200g cream cheese (např. Goldessa Cream cheese light, Philadelphia Light nebo Lučina)
  • 70ml javorového sirupu (pokud možno grade B, ten je nejtmavší a má nejvýraznější chuť)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Nasekané ořechy přelijeme teplouou vodou a necháme stát.
  3. V míse smícháme vločky, mouku, proteinový prášek, mák, skořici a prášek do pečiva.
  4. (Nejlépe ve food procesoru) vyšleháme vejce s cukrem; když hmota zbělá, přidáme jogurt.
  5. Našlehaná vejce přimícháme k sypké směsi v míse, přidáme strouhaná jablka, okapané ořechy a promícháme.
  6. Vzniklou hmotu (měla by mít konzistenci krupicové kaše - pokud je tužší, přimícháme trochu vody) nalijeme na pekáč vyložený pečicím papírem. Buď použijeme pekáček cca 25*30 cm a upečený korpus rozřízneme naplocho, nebo standardní plech, na kterém bude nižší vrstava těsta, kterou po upečení překrojíme napříč, což je jednodušší.
  7. Pečeme při 180°C dozlatova, doba pečení záleží na síle vrstvy těsta i a konkrétní troubě. Po 20 minutách můžeme teplotu stáhnout na cca 160°C.
  8. Korpus necháme vychladnout a mezitím si smícháme nádivku z tvarohu, cream cheese a javorového sirupu.
  9. Vychladlý korpus rozřízneme na 2 poloviny (naplocho nebo napříč podle výšky), pomažeme krémem a necháme v chladu uležet. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 181, bílkoviny: 8,6, sacharidy: 22,4g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 6,6g.