Mandlovo-datlové kuličky - zjednodušená verze
Mandlové kuličky jsem od doby uveřejnění původního receptu dělala už mockát - jako dárek i občerstvení na různé akce. Vždy měly úspěch. Postupem času jsem recept trochu zjednodušila, takže v této verzi je (bez újmy na chuti či kvalitě) použito méně surovin a když budete šikovní, budete mít hotovo za půl hodinky. Také jsem zjistila, že kuličky mohou být menší - z jedné dávky jich může být okolo osmdesáti, a velikost se takto zdá tak akorát.
Potřebujeme (na přibližně 85 kuliček)
- 250g čerstvých datlí, vypeckovaných
- 100g vloček, nahrubo pomletých (libovolně - ovesné, případně pro bezlepkovou verzi pohankové, rýžové nebo sojové - vše k dostání např. v CountryLife)
- voda podle potřeby, cca 30 ml
- 100g mandlí, nasekaných na menší kousky
- 60g sezamových semínek na obalení
Postup:
- V robotu pomeleme datle a vločky. Na mírný výkon mixujeme dohladka, případně přidáme trochu vody. Výsledkem by měla být kompaktní, mírně lepivá hmota.
- Do těsta z bodu 2 už jen ručně přimícháme mandle.
- Z výsledné (pořád ještě lepivé, ale relativně pevné) hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sezamových semínkách.
- Kuličky dáme cca na hodinu vychladit do lednice a máme hotovo.
Výživové hodnoty na 1 kuličku (z 85):
Kcal: 24, bílkoviny: 0,6g, sacharidy: 2,8g, z toho cukry: 1,9g, tuky: 1,1g.
Poznámka: Pokud byste kuliček chtěli dělat více dávek a nemáte supervýkonný mixér typu Vitamix apod., doporučuji základní ovocno-vločkové těsto zpracovat na víckrát. Jde o poměrně kompaktní hmotu a mixér by to nemusel utáhnout.