Mandlovo-datlové kuličky - zjednodušená verze

Mandlové kuličky jsem od doby uveřejnění původního receptu dělala už mockát - jako dárek i občerstvení na různé akce. Vždy měly úspěch. Postupem času jsem recept trochu zjednodušila, takže v této verzi je  (bez újmy na chuti či kvalitě) použito méně surovin a když budete šikovní, budete mít hotovo za půl hodinky. Také jsem zjistila, že kuličky mohou být menší - z jedné dávky jich může být okolo osmdesáti, a velikost se takto zdá tak akorát.

Potřebujeme (na přibližně 85 kuliček)

  • 250g čerstvých datlí, vypeckovaných
  • 100g vloček, nahrubo pomletých (libovolně - ovesné, případně pro bezlepkovou verzi pohankové, rýžové nebo sojové - vše k dostání např. v CountryLife)
  • voda podle potřeby, cca 30 ml
  • 100g mandlí, nasekaných na menší kousky 
  • 60g sezamových semínek na obalení

Postup:

  1. V robotu pomeleme datle a vločky. Na mírný výkon mixujeme dohladka, případně přidáme trochu vody. Výsledkem by měla být kompaktní, mírně lepivá hmota.
  2. Do těsta z bodu 2 už jen ručně přimícháme mandle.
  3. Z výsledné (pořád ještě lepivé, ale relativně pevné) hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sezamových semínkách.
  4. Kuličky dáme cca na hodinu vychladit do lednice a máme hotovo. 

Výživové hodnoty na 1 kuličku (z 85):

Kcal: 24, bílkoviny: 0,6g, sacharidy: 2,8g, z toho cukry: 1,9g, tuky: 1,1g.

Poznámka: Pokud byste kuliček chtěli dělat více dávek a nemáte supervýkonný mixér typu Vitamix apod., doporučuji základní ovocno-vločkové těsto zpracovat na víckrát. Jde o poměrně kompaktní hmotu a mixér by to nemusel utáhnout.