Mrkvový krém se zázvorem, kurkumou a kokosem

Tahle polévka si o ten kokos sama řekla. Původně v ní měla být pomerančová šťáva (a i tahle varianta je moc dobrá), nicméně kombinace s kokosem mi přijde dokonalá. A polévka je nabitá pozitivními látkami - z mrkve minimálně karotenem (lépe se vstřebává z tepelně upravené mrkve s trochou tuku - obojí máme) a vlákninou, kurkuma a zázvor pak přidávají další (zdá se, že téměř zázračné) kvality: Kurkuma neboli indický šafrán je sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Za jeho jasně žlutou barvou stojí barvivo kurkumin. Kurkuma  má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí (Alzheimerova choroba!). Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku, umí povzbudit imunitu. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, podporuje redukci váhy, pomáhá zmírnit bolesti při artritidě, zklidňuje bolesti svalů. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka podobná kapsaicinu, který pálí v chilli papričkách.

Já jsem náhodou měla doma čerstvou kurkumu, takže jsem použila tu; sušený prášek je ale skoro lepší. Rozhodně bezpečnější. Štáva z kurkumy totiž neuvěřitelně sytě barví naprosto vše - při první manipulaci s ní jsem si z nezkušenosti nevzala rukavice, a jasně žluté prsty jsem vymývala několik dní. Ale i v rukavicích je potřeba být ve střehu a všechny potřísněné povrchy IHNED otřít.

Potřebujeme (na 4 porce):

  • 500g mrkve
  • 40g čerstvého zázvoru
  • 20 g čerstvé kurkumy (nebo zarovnanou lžičku sušené)
  • 25g másla
  • půl litru zeleninového vývaru (použila jsem 1 kostku Bio Wurzl zeleninový)
  • 100 ml kokosového krému nebo 150ml kokosového mléka

Postup:

  1. Mrkev očistíme a nakrájíme na cca 1-2 cm špalíky.
  2. Zázvor, případně i čerstvou kurkumu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  3. Připravíme si horký vývar. 
  4. V kastrolu pomalu rozehřejeme máslo, pár minut na něm opékáme zázvor s kurkumou, potom přisypeme špalíky mrkve a opékáme na středním plameni asi 5 minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem a chvilku povaříme - stačí tak 5 minut - mrkev nemusí být úplně měkká; jen je potřeba, aby šla rozmixovat. Čím kratší dobu vaříme, tím více živin zachováme.
  6. Obsah kastrolu dohladka rozmixujeme ponorným mixérem a vmícháme kokosový krém (při použití kokosového mléka bude polévka řidší).
  7. Polévku vůbec nesolím; je ale, samozřejmě, možné ji dosolit, podle kvality mrkve možná i přisladit nebo přidat pár kapek citronové šťávy.
  8. K podávání zdobíme kokosem nebo zbylým kokosovým krémem.

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:

Kcal: 162, bílkoviny: 2,2g, sacharidy: 10,9g, z toho cukry: 3,4g, tuky: 11,4g