Nepečený meruňkový dort

Tenhle dort/koláč je opravdu rychle hotový, skvěle chutná a navíc je nutričně vyvážený, takže si ho bez výčitek můžete dát třeba k snídani i celkem velký kus. Kromě relativně vysokého obsahu bílkovin má i nezanedbatelné množství vlákniny a vápníku.

Na náplň je použit měkký tvaroh v kombinaci s meruňkovým šmakounem. Musím se přiznat, že první šmakoun se mi v lednici zkazil, protože jsem se nějak pořád nemohla odhodlat ho ochutnat, ale druhý pokus (šmakoun se sušenými meruňkami) mne přesvědčil, že jeho občas až nadšená hodnocení na různých webech mají něco do sebe. Zdá se mi, že šmakoun má (kromě relativně vysoké ceny) jediný nedostatek, a tím je jeho název. Jeho jméno ale prý je chráněné, takže se s tím údajně nedá nic dělat (do zahraničí se vyváží jako "schmaky"). Šmakoun vznikl vlastně z nouze - jeho výrobce původně zásoboval firmu vyrábějící vaječný likér, a hromadily se mu bílky. A pak někdo hloubavý vymyslel šmakouna. Jde tedy o čistý vaječný bílek (nejkvalitnější bílkovina), který se většinou ochucuje přídavkem různých ingrediencí. Koupit se dá neochucená varianta, tři sladké a několik slaných. Mně nejvíc chutná varianta meruňková, a tu jsem použila do tohoto receptu. A když meruňky, tak i do nepečeného korpusu. Použila jsem sušené meruňky od firmy Diana Svět Oříšků, které byly před Vánocemi v testu iDnes vyhodnocené jako nejlepší. Jsou ale sířené a před použitím je potřeba je důkladně propláchnout v horké vodě.  

Potřebujeme (na dortovou/koláčovou formu o průměru cca 25cm):

  • 250 g sušených meruněk, propláchnutých a cca na půl hodiny namočených do teplé vody. Výsledná hmotnost po namočení by měla být zhruba 350g, bude-li nižší, tak do těsta ještě přidáme trochu vody.
  • 150g vloček, nahrubo pomletých. Použila jsem obyčejné ovesné, ale druhy můžeme kombinovat dle libosti, pro bezlepkovou variantu třeba pohankové, rýžové nebo certifikované ovesné bezlepkové.
  • 50g kešu oříšků, předem namočených do teplé vody. Namočením by měly nabýt asi na 75g. 
  • 250g tvarohu bez tuku (lze i polotučný), vaničkového, ale s okapanou syrovátkou
  • 300g meruňkového šmakouna (1,5 balení)
  • trochu tuku, ideálně kokosového, na vymazání formy
  • hořká čokoláda na ozdobení (asi 10g)

Postup:

  1. Formu vymažeme tukem a dáme do chladu. 
  2. Z namočených meruněk slijeme přebytečnou vodu a 6-8 nejpěknějších schováme na ozdobu.
  3. Okapat necháme i kešu ořechy a v mixéru/food procesoru s menší nádobkou je rozmixujeme na kaši.
  4. Kaši z kešu, vločky a většinu meruněk (kromě těch na zdobení) rozmixujeme. Meruňky nemusí být úplně najemno. Výsledkem by  měla být sušší, ale soudržná hmota. Až na ní dáme krém, natáhne z něj do sebe ještě trochu tekutiny a výsledná konzistence bude šťavnatá akorát. 
  5. Hmotu na korpus rovnoměrně prsty rozprostřeme po celém dnu dortové formy.
  6. Na krém rozmixujeme tvaroh a šmakouna. Kdo chce, může krém přisladit, ale nemělo by to být potřeba.
  7. Krém navrstvíme na korpus.
  8. Meruňky na ozdobu rozkrájíme na kostičky, posypeme jimi povrch dortu a ještě dozdobíme hoblinkami čokolády, ideálně hořké s cca 70% kakaa.
  9. Dort necháme zatuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 172, bílkoviny: 9,6g, sacharidy: 25,7g, z toho cukry: 12,8g, tuky: 4,2, vláknina: 3,7g, vápník: 34,8mg